Minotaurul si legenda sa

Minotaurul era un om monstruos cu cap de taur si se nascuse in urma relatiei dintre regina cretana Pasiphae si fabulosul taur alb pe care zeul marii Poseidon i-l daruise lui Minos sotul lui Pasiphae. Taurul urma sa-i fie sacrificat zeului insa regele Minos a hotarat sa pastreze taurul fapt cu urmari devazastoase.
Minos era tare rusinat de prezenta Minotaurului si a hotarat sa il inchida in Labirintul special construit sub pamant de catre arhitectul si inventatorul atenian Dedal. Aici fiinta insetata de sange primea o data la noua ani sapte fete din Atena. Eroul atenian Tezeu ajutat de fiica lui Minos, Ariadna,  a pus capat acestei practici.
Tezeu s-a aventurat in Labirint, l-a ucis pe Minotaur si a reusit sa iasa din labirint cu ajutorul firului Ariadnei;aceasta legase capatul firului de singura intrare in labirint. Povestea Minotaurului si a felului in care a fost conceput pare sa fie legata de cultul taurului, care a existat probabil in Creta intre 2000 si 1450 inainte de Hristos.
In sapaturile din complexul de palate de la Cnossos au fost gasite multe imagini cu dansatori, barbati si femei, care executa acobatii pe spinarea unor tauri. S-ar putea ca in Creta sa fi existat si ritualuri asemanatoare cu luptele cu tauri.