Statul jos. Daca citesti acest text, probabil ca stai confortabil pe un scaun sau pe o canapea. Un studiu recent a aratat ca daca petreci mai mult de 23 de ore pe saptamana stand si nefacand miscare, riscul aparitiei bolilor cardiace si cardio-vasculare creste de pana la trei ori. Ce e mai alarmant este ca majoritate subiectilor supusi testelor faceau miscare destula, insa aveau si perioade cand stateau jos, pe canapea, pe pat, scaun, si tot au facut boli de inima. Nu doar statul jos predispune la boli cardiace, ci orice activitate, comportament sedentar. Organismul trebuie sa fie mereu activ pentru a fi in forma buna. Asa ca faceti miscare, mergeti in parcuri, la un sport, faceti curatenie prin casa, prin curte, dar nu stati prea mult timp tolaniti pe o canapea. Odihna asta poate sa va omoare intr-o buna zi.
Dusurile prea dese. Multi dintre noi ne spalam pe tot corpul zilnic, sau de doua-trei ori pe zi. Avem impresia ca igiena corporala numai asa poate fi intretinuta: cu sapun din abundenta, sampon, gel de dus si apa, de cat mai multe ori pe zi si saptamana. Acum nimeni nu spune sa nu ne spalam zilnic, insa trebuie sa stim ca, pe langa bacteriile rele exista si unele bune care ne apara de infectii si alte boli de piele. Sunt pe tot corpul nostri anumite substante uleioase care mentin pielea intr-o forma buna; spalatul prea des duce la uscaciune si la aparitia eczemelor, de exemplu. Chiar si sampanul ne poate deteriora firul de par daca il folosim prea des. Tot timpul trebuie sa asociem spalatul cu activitatea fizica facuta si cu numarul de oameni cu care am fost in contact-de exemplu, daca stam mai mult in casa sau in biroul nostru, singurei, evident ca nu este necesar sa ne spalam de vreo cinci ori pe zi de teama sa nu avem microbi pe noi…
Purtatul rucsacurilor. Copiii le poarta in spate cand se duc la scoala, adultii le folosesc in drumetii sau in drumul spre job. Rucsacurile pot fi insa foarte daunatoare pentru spatele dvs., intrucat pot duce la dureri infioratoare de spate, probleme la coloana vertebrala. Evident, cei mai afectati sunt scolarii. Potrivit studiilor, un rucsac ar trebui portat pe spate la cinci centimetri deasupra taliei, ar trebui sa fie cat mai usor si sa nu aiba baretele rupte sau stricate.