Indiferent ca intentionati sa va amenjati o intreaga gradina, o curte interioara, un hol mai amplu – la birou sau acasa – sau ca va ganditi sa amplasati doar cateva ghivece de flori in casa, exista cateva reguli de care orice iubitor de flori trebuie sa tina cont atunci cand amenajeaza o astfel de „mini gradina”. Pentru plante foarte importante sunt lumina de care se bucura, cantitatea necesara de apa, dar si tipul potrivit de ghiveci in care sa aiba conditiile cele mai bune de crestere. Pamantul de cea mai buna calitate pentru flori la ghiveci si modul in care acesta este tratat cu ingrasamintele necesare sunt si ele un factor important in cresterea si ingrijirea plantelor. Pe de alta parte, faptul ca asigurati conditiile cele mai bune plantelor inca de la plantarea lor in ghiveci va usureaza pe mai departe activitatea de ingrijire a lor. Iata mai jos alte cateva reguli esentiale de care sa tineti cont la plantarea florilor in ghiveci:
Alegeti ghiveciul potrivit pentru fiecare floare in parte. Tipul de radacina este de multe ori cel care dicteaza alegerea ghivecelor potrivite: radacina care creste mult in laterale are nevoie de un ghiveci mai lat sau rotund cu o circumferinta mai mare, in timp ce plantele cu radacini lungi au nevoie de ghivece mai adanci.
Materialul din care este facut ghiveciul este si el important, cata vreme plantele pentru care optati au nevoie de soluri mai uscate, pentru ca pe acestea va trebui sa le plantati in ghivece din lut sau lemn. Majoritatea plantelor, insa, cresc foarte bine in ghivece din plastic.
Atentie la gaurile pentru drenaj de pe fundul ghiveciului, si daca vi se pare ca sunt prea putine mai faceti cateva suplimentare, astfel incat sa nu inecati planta sau sa o tineti intr-un sol cu o umiditate prea mare.
Daca pamantul pe care il puneti in ghiveci nu are si ingrasamant adaugat, asigurati-va ca puneti totusi o substanta de acest gen atunci cand plantati florile, si ca repetati periodic.