Cerneala

In timp ce altii scriu cu stiloul, oamenii de stiinta au folosit cerneala ca sa stocheze energia. In general, cernelurile au o componenta uleioasa care se usuca rapid, nu miroase, aluneca usor. Cu cerneala se poate eficientiza insa si functionarea unor condensatoare.

Un condensator stocheaza energie sub forma de energie statica. Imaginati-va ca va frecati piciorul de o carpeta si apoi atingeti ceva. Stocati energia si o eliberati prin degete. Condensatoarele sunt folosite in orice masinarii unde e nevoie de stocarea unor cantitati mari de energie, precum turbinele eoliene sau masinile electrice hibride. Cand cercetatorii chinezi si-au pus in gand sa gaseasca o metoda prin care sa sporeasca eficienta condensatoarelor de mare putere, nu au trebuit sa caute mai departe de casele lor. Cerneala este un bun izolator pentru condensatoare, deci energia se stocheaza mai usor si mai mult timp.

Incarcatura pe care condensatorul o putea suporta era de pana la 10 ori mai mare decat fara stratul de cerneala obisnuita. Condensatoarele cu aceasta pelicula de cerneala pot fi folosite foarte bine la orice gadget portabil, inclusiv la telefoane de ultima generatie.