Obiectivitatea in ziarele din Alba

Chiar in cele mai favorabile situatii, in cele mai de calitate ziare Albe, se poate vorbi despre obiectivitate in limite foarte stricte. Obiectivitatea ar trebuie sa insemne pasivitate, ceea ce este imposibil. Caci jurnalistul este un intermediar care filtreaza informatia, nu este o oglinda. Obiectivitatea ar trebui sa insemne neutralitate, ceea ce nu este de dorit. Caci orice fapt este social, avand o semnificatie a sa care nu poate fi ignorata. Deci, este evaluata implicit dupa un sistem de valori.

Obiectivitatea ar trebui sa insemne impartialitate, ceea ce este imposibil de atins din punct de vedere psiho-social. Caci fiecare jurnalist este rezultatul unuimediu social caruia ii va fi fidel; pozitia sa se va plia pe sistemul de valori in care crede. Obiectivitatea poate fi respectata de jurnalist luand distanta fata de eveniment, abandonand prejudecatile. Este, in fond, o problema de morala, de onestitate dar si de principii. Intre jurnalisti si sursele lor, mai ales cand vizam continutul de ziare Alba, exista o neincredere, aproape un conflict. Mesajul pe care sursa vrea sa-l transmita va fi pus la indoiala de catre ziarist, care va cauta sa evalueze in ce masura informatia este credibila, in ce masura informatia il avantajeaza pe furnizor, cui foloseste acea informatie si, nu in ultimul rand, va cauta confirmari din alte surse. De aceea un jurnalist trebuie sa verifice daca exista documente care sa confirme declaratiile si trebuie sa ceara copii.

Jurnalistul trebuie sa fie circumspect: o sursa care s-a dovedit a fi de incredere poate furniza, la un moment dat, informatii false, pe cand o sursa indoielnica poate oferi si informatii valoroase. De aceea fiecare informatie trebuie verificata. Reporterul trebuie sa-si puna siesi intrebarea „Este intr-adevar aceasta sursa in masura sa stie ceea ce pretinde ca stie?”. Iar jurnalistii cu experienta asa cum este David Randall recomanda ca reporterii sa puna, cu diplomatia si politetea necesare, intrebarea: „Exista cineva care poate sa-mi confirme spusele dumneavoastra?”