E dificila gramatica, nu?

Avand in vedere faptul ca jumatate dintre colegii mei de clasa din scoala generala nu prea stiau sa citeasca si cu scrisul stateau undeva la un nivel de clasa a III-a, eram ferm convinsa ca n-o sa ma mai mire ceva vreodata cand vine vorba de aspectul asta. Totusi, am citit de curand un articol care m-a lasat stupefiata. Articolul publicat pe un site destul de popular arata un studiu realizat in Romania, mai precis intre studentii la Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti. Banuiesc ca ar fi fost inutil sa studieze si alte facultati din moment ce aici s-au inregistrat astfel de rezultate.

S-au examinat, de asemenea, si studentii din cadrul facultatii de Limbi Straine. Rezultatele? Multi dintre studentii ambelor facultati au facut un numar destul de mare de greseli cat sa ne facem griji in privinta educatiei pe care o vor primi copiii nostri cand vor fi la scoala, iar tantalaii astia vor sti mai putina gramatica decat noi, parintii lor. Probabil vor sti chiar mai putina gramatica decat bunica mea, care pana la varsta de 32 de ani nu a stiut o boaba de romana pentru ca este din Ungaria. Studentii de la Facultatea de Limbi Straine aveau dubii n ceea ce priveste cuvantul “novel,” ceea ce inseamna “roman,” cat si numeroase alte greseli gramaticale de care rade tot internetul. Ca un exemplu, este clasica incurcatura intre “your” si “you’re.” Ca si pitipoanca sau cocalar pe Facebook, este complet acceptabil sa confunzi semnificatiile celor doua cuvinte. Inteleg asta.

O inteleg, de asemenea, si in cazul colegilor mei retardati din scoala generala care abia stiau verbul “a fi.” Am avut astfel de colegi si in liceu, colegi care nu fac mai deloc acordul intre subiect si predicat in limba romana dar au luat bac-ul cu note de 7 si 8. Deci incotro ne indreptam cu toate astea?