Lucruri care le-am invatat despre schizofrenie in secolul 21

Schizofrenia este rezultatul procesarii mentale foarte intense. O idee falsa despre schizofrenie este ca persoanele care sufera de ea au capacitati mentale mai slabe si proceseaza mai greu informatia, ceea ce se poate datora delirului sau amintirilor lipsite de acuratete. Teste facute pe pacientii cu schizofrenie au dovedit exact opusul. Unul dintre ele, urmareste degetul, un test de sobrietate, este cel mai bun exemplu pentru modul in care un om poate fi concentrat si atent la o miscare simpla pentru cateva minute.

Creierul proceseaza resursele si amintirile diferit atunci cand ochii se afla in miscare, in comparatie cu momentele in care ei sunt nemiscati. In urma unor studii facute in timpul aplicarii acestei metode pentru a vedea ce fel e activitatea cerebrala la bolnavii de schizofrenie si la cei sanatosi, medicii au ajuns la niste rezultate concludente. Subiectii au fost rugati sa isi miste ochii catre o tinta afla in campul lor vizual, evitand in acelasi timp o alta tinta care nu trebuia vizualizata, aflata in centrul campului vizual. Ideea era ca fiecare pacient trebuie sa tina minte o anumita culoare in timpul testelor. Daca obiectul care nu trebuia urmarit era de culoarea pe care trebuiau sa o tina minte, atunci le era mai greu sa poata face abstractie de acel obiect. Efectul suprapunerii celor doua culori era mult mai puternic si mai intens in cazul bolnavilor de schizofrenie.

Schizofrenicii aveau tendinta de a se concentra asupra spatiului care inconjura tinta de urmarit si mai putin asupra tintei in sine. Asta a dovedit ca schizofrenicii au o activitate cerebrala mai intensa si procesarea resurselor si stimulilor este mult mai puternica decat la oamenii obisnuiti.