Cantare rutiere profesionale

Expresia "cantar rutier" este cea mai moderna și corecta si inlocuieste denumirile utilizate in trecut ca "pod bascula" / "cântar bascula" sau "cântar auto" / "pod auto".

Cantarele rutiere profesionale sunt utilizate cu scopul de a determina masa in tranzactiile comerciale. Alegerea unui anumit tip de cantar nu ar trebui sa ne ridice prea multe probleme, insa este important sa gandim pe termen lung. Cantarele rutiere sunt proiectate sa fie utilizate si sa dureze mult timp (cateva zeci de ani). Atunci cand achizitionam un cantar rutier nu trebuie sa ne uitam doar la pretul produsului ci trebuie sa tinem cont si de durata de viata, costul intretinerii, al pieselor de schimb, al reparatiilor (in caz ca la un moment dat sunt necesare). In general un cantar industrial (cantar rutier) este plasat in imediata vecinatate a portii principale de acces, adica este ales in functie de procesul logistic al fluxului de marfa (intrari-iesiri).

Capacitatea cantarului se alege in functie de doua criterii: intensitatea traficului si sarcini concentrate pe axe. De exemplu in functie de numarul camioanelor traficul poate fi considerat:
· 10 – 15 camioane / zi – trafic normal
· 50 – 100 camioane / zi – trafic mediu
· Mai mult de 100 camioane / zi – trafic sever

Cantarele rutiere electronice au fost lansate pe piata occidentala acum 30 de ani. In prezent utlizarea unui astfel de cantar are ca si avantaj gestionarea eficienta si in mod facil a datelor de cantarire intrucat permite transferal acestora in diverse aplicatii software in retea. Cantarele rutiere se afla sub incidenta Hotararii de Guvern nr. 617/2003 pentru stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de punere in funcţiune a aparatelor de cantarit cu functionare neautomata si a H.G. 891/2004 privind stabilirea unor masuri de supraveghere a pietei produselor din domeniile reglementate, prevazute in Legea nr.608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor.

Pentru a fi performante pentru o perioada lunga de timp, cantarele rutiere trebuie intretinute. De exemplu, specialistii din domeniu recomanda lucrari de mentenanta periodice: anual pentru fundatie, kituri de cantarire, cabluri, indicator digital de greutate; trimestrial pentru receptorul de sarcina (platforma de cantarire), ansamblul echipamentului electronic; semestrial pentru echipamentele periferice (hardware si software).