Cum contribuie sportul la construirea personalitatii si caracterului?

"Sportul este viata umana in microcosmos" a declarat un comentator de sport. In afara de a imbunatati sanatatea lor fizica, sportul joaca de asemenea un rol important in dezvoltarea sociala si psihologica a copiilor. Redarea valorii de sine  induce abilitati precum disciplina, responsabilitatea, increderea in sine, sacrificiul si responsabilitatea. Din joc si sport copiii invata cum sa obtina rezultate impreuna cu colegii lor si sa interactioneze pozitiv cu antrenorii si parintii lor. Ei se bazeaza pe spirit si sportivitate, chiar daca vor castiga sau pierde. Echipa pierzatoare da mana cu castigatoarii si oo bate pe umerii, ca un gest de apreciere.

Sportul ajuta in lupta cu anxietatea, depresia si stresul. Le ne invata sa acceptam infrangerea cu gratie. Copiii invata ca a castiga si a pierde sunt parti ale vietii, nu trebuie sa se simta deprimati si descurajati cand pierd, ci sa mearga mai departe si sa depuna eforturi mai mari data viitoare. Sportul ofera jucatorilor o oportunitate buna de a se cunoaste si se testa pe ei insisi. Copiii care fac sport obtin mai multe sanse de intalnire si interactiune cu oamenii cu interese similare si isi fac noi prieteni, acest lucru sporind increderea lor. Sportul incurajeaza spiritele cu sportivitate si colaborare Copiii care joaca impreuna ca o echipa impart si celebreaza victoria lor impreuna. Acest lucru are un efect pozitiv asupra psihologiei si comportamentului unui copil. Jucatorii sunt mai putin susceptibili de a deveni egoisti atunci cand cresc, ei sunt grijulii si lucreaza mai usor ca o echipa si se inteleg mai bine cu ceilalti. 

Specialistii au realizat o cercetare care arata ca adolescentii de gimnaziu care sunt activi fizic si sportivi sunt mai multumiti de viata lor, si se simt mai sanatosi decat cei care nu participa la activitati sportive si fizice. Studiul demonstreaza avantajele participarii tinerilor la sporturi asupra sanatatii auto-evaluate si satisfactia vietii in randul copiilor intr-un moment critic in dezvoltarea adolescentului. Descoperirile sugereaza ca participarea intr-un sport de echipa poate spori conectivitatea, sprijinul social si legatura dintre prietenii si colegii de echipa.