Happy birthday, Google!

Ieri m-am jucat piñata, nu in realitate, dar virtual. Astfel am sarbatorit 15 ani de existent a binecunoscutului Google…prietenul oricarui elev in nevoie sau pur si simplu a doritorului de informatii. In Romania s-a incetatenit termenul de Goagal.

Ti-ai putea imagina viata fara un astfel de motor de cautare? Unde ai apela cand vrei sa stii care este cea mai rapida masina, despre zborul avioanelor sau despre ce mananca pasarile in timpul migratiei?

Toate informatiile de care ai nevoie sunt acolo, doar la un click distanta. Timp de 15 ani Google a fost accesat de miliarde de ori. Probabil insa nimeni nu stie cum a aparut sau cine a avut aceasta revelatie.

Totul a pornit in 1998 prin ideea a doi doctoranzi. Are o baza de date despre opt miliarde de site-uri web. La sfarsitul anului 2007 a surclasat marci precum Microsoft, Coca Cola, Apple, Nokia sau IBM, pentru ca valoarea este de 86.057 de dolari. In acelasi an a fost desemnata drept compania americana cu cea mai buna reputatie, pentru modul in care isi trateaza angajatii.

Desi este atat de cunoscut, motorului de cautare Google i se aduc doua acuzatii pertinente. In primul rand, acesta decide ce este important si ce nu pe lumea aceasta. Totul in functie de pretul platit, un anumit site poate ocupa primele locuri...nu neaparat informatiei. „Frauda prin click“ a fost denumita cea de-a doua acuzatie, care se refera la incapacitatea de a proteja clientii.

Cu toate acestea, meritele trebuie sa fie aduse. Pe parcursul timpului s-a dezvoltat foarte mult. Ofera diverse servicii, precum Google Chrome (pe care il folosesc chiar in acest moment), Google Earth, Gmail, Orkut si multe altele. In 15 ani Google a devenit cel mai important motor de cautare; conform unei statistici din iulie 2011, acesta a obtinut un procentaj de 82,7%, fiind cel mai utilizat.

Happy birthday, draga Goagal!