Cappuccino este o combinatie de cafea espresso cu lapte. Este un tip de cafea considerat relativ nou de catre consumatorii moderni, dar ceea nu se stie este ca aceasta bautura exista in Europa de peste 100 de ani. Cappuccino a aparut prima ora la inceputul secolului XX, in urma inventarii automatelor de cafea. Nu a durat mult pana cand italienii au adaugat lapte in espresso iar noua bautura a devenit extrem de populara. Primele automate de espresso erau reprezentate de masinarii foarte mari si complexe, functionand pe principiul presiunii cu aburi iar cafenelele moderne au fost create special pentru a le incorpora.
Cappuccino-ul a fost, in mare parte, o bautura consumata doar in Italia pana dupa cel de-al doilea razboi mondial cand britanicii l-au adoptat. Motivul a fost faptul ca britanicii erau deja obisnuiti sa consume ceai cu lapte, iar cafeaua cu lapte parea foarte similara. In acelasi timp, tehnologia automatelor de cafea evoluase foarte mult, rezultand in deschiderea unui numar cat mai mare de cafenele cu preturi foarte accesibile pentru toate tipurile de cafea. Un alt motiv era si inventia frigiderelor, ce ofereau astfel posibilitatea unui stoc de nelimitat de lapte proaspat in cafenelele moderne.
Cappuccino vine din latinescul Caputium, devenit in limba germana „kapuziner”. Este diminutivul lui cappuccio din limba italiana si inseamna gluga. Referinta vine de la asemanarea culorii cappuccino-ului cu cea a robelor calugarilor capucini din acea vreme. Un alt tip de cafea, foarte popular in acele vremuri, era Franziskaner, un fel de cappuccino cu mai mult lapte, numele referindu-se la culoarea mai deschisa a robelor calugarilor franciscani.
Pentru pregatirea unui cappuccino de calitate exista doua metode: una este cea clasica, care include espresso cu lapte si spuma de lapte deasupra, in parti egale, iar cealalta este cea denumita „Latte Art”. Cea de-a doua modalitate respecta portionarea ingredientelor de 1/3 espresso, 1/3 lapte si 1/3 spuma de lapte, dar este servita in portii mai mici si este creat un model in spuma de lapte de la suprafata: fie o inima, o lebada, o ramura de brad sau chiar un portret, in functie de talentul si imaginatia celui care o prepara.
Termenul cafea-espress a fost folosit incepand cu anii 1880, mult inaintea inventiei automatelor de cafea, zise si „espressoare”. Sensul termenului era de cafea pregatita la comanda, in mod express pentru persoana care o comandase. Sensul mai larg al termenului era de cafea proaspat pregatita, din boabe prajite cu cel mult doua saptamani inainte, macinate, filtrate si pregatite pe loc. Accentul era pus pe prospetimea cafelei deoarce aroma unei cafele savuroase este delicata si se poate pierde in cateva minute dupa macinarea boabelor.
Consumul de cafea espresso in stil italian este un fenomen cultural care a dat nastere unei adevarate revolutii in pregatirea cafelei si reprezinta o mare parte din cei 80 de milioane de dolari care sunt cheltuiti anual in lume pe cafea, sub toate formele ei. Aproape 120 de milioane de pungi de cafea (de cate 60 de kg fiecare!) sunt produse anual, cafeaua fiind astfel a doua cea mai important marfa globala, dupa petrol.
Prepararea unui espresso de calitate se petrece la nivel molecular printr-o serie de reactii chimice avansate ce implica compusele organice volatile prezente in boabele de cafea. Din acest motiv, tehnologia este vitala pentru prepararea unui espresso de calitate. Automatele de cafea care foloseau presiunea aburilor pentru a impinge apa prin cafeaua proaspat macinata s-au dovedit vinovate de „supra-gatire” sau chiar arderea cafelei. De aceea, imediat dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, inventatorul italian Achille Gagia a inventat automatele de cafea pe baza de arcuri care foloseau o maneta folosita manual pentru a impinge apa fierbinte prin cafea, cu ajutorul unui filtru. Masina lui Gaggia folosea o presiune de 9 ori mai mare decat predecesorii sai si producea un strat de „crema” dulce mult mai consistent. In limbajul cunoscatorilor de espresso, „crema” perfecta este acel strat dulce si spumos de culoare deschisa din espresso, un efect caracteristic al espresso-ului de calitate. Pompele hidraulice si electronice au inlocuit apoi pistoanele iar instrumentele electronice de calibrare au dus la o mult mai mare calitate si consistenta a cafelei.
Nevoia de a decide manual presiunea a disparut in ceea ce priveste aparatele de vending moderne, iar maneta a fost inlocuita de un singur buton. Singura interventie umana in preparea cafelei in aceste automate tine de preferinta in primul rand, prin selectarea cantitatii de zahar si a tipului de cafea dorit si de refacerea stocurilor prin aprovizionare, in functie de necesitati, luand in considerare faptul ca un aparat modern poate retine pana la 600 de portii de cafea.
Aparatele vending de la Nordexim Coffee Services pot oferi solutia de vending completa de bauturi calde, bauturi racoritoare si snacks-uri prin cele 20 de reprezentante aflate in toata tara. Avand acoperire nationala, Nordexim Coffee Services are echipe tehnice proprii care pot oferi service, aprovizionare si mentenanta directa si raspuns in maximum 24 de ore de la solicitarea clientului.