Sfaturi utile pentru un montaj corect al mochetei

Mocheta este una dintre cele mai apreciate tipuri de pardoseala si cea mai des intalnita in hoteluri, spatii de birouri, institutii publice, gradinite, scoli, teatre, etc. Mocheta se adapteaza oricarui tip de spatiu si este conceputa pentru spatii mici si mari, pentru zone cu trafic intens.
Trebuie sa recunoastem ca pe mocheta se acumuleaza foarte mult praf si este foarte daunatoare pentru persoanele cu alergie. Pentru a evita acumularea in exces a prafului si evitarea oricaror probleme de sanatate, este bine sa stim sa alegem materialul de mocheta potrivit. Exista doua tipuri de mochete recomandate: mocheta acrilica (din fibre sintetice) si mocheta vegetala.

Pentru a monta corect o mocheta, este important sa urmezi cativa pasi simpli. Montaj mocheta – sfaturi utile:

Trebuie sa ne asiguram ca dispunem de toate ustensilele necesare montajului: adeziv sau banda adeziva cu dubla lipire (care lipeste pe ambele parti), cutter sau o foarfeca foarte bine ascutita, liniar metalic, spaclu zimtat, rola pentru intinderea mochetei.

Trebuie pregatit solul prin eliminarea tuturor urmelor de lipici (in cazul in care inainte de mocheta a fost linoleum), de grasime sau de umezeala. Solul trebuie sa fie complet curat pentru ca mocheta sa fie asezata corespunzator. De asemenea, ar fi ideal ca suprafata pe care se aplica mocheta sa fie plana, fara denivelari.

Daca asezam mocheta peste parchet sau gresie, este de ajuns sa trecem cu aspiratorul si cu mopul (dar trebuie sa ne asiguram ca placile de parchet sau de gresie sa nu fie dezlipite, crapate sau rupte).

Pentru ca mocheta sa fie montata frumos si estetic, trebuie sa efectuam urmatoarele miscari: sa ne asezam cu spatele spre peretele mai lat al incaperii, sa intindem mocheta pe suprafata care urmeaza sa fie montata. Trebuie sa cumparam mocheta mai lunga cu aproximativ 10 cm in fiecare parte fata de masuratori (ca nu cumva sa fie prea scurta cand terminam sa o intindem). Cu ajutorul spaclului zimtat intindem adezivul pe dosul mochetei. Se lasa sa se zvante timp de cateva minute (in functi de instructiunile care insotesc fiecare adeziv in parte) dupa care se intinde cat mai bine posibil cu ajutorul rolei pentru mocheta (trebuie sa avem grija sa fie bine intinsa si sa nu se formeze cute) dinspre mijlocul camerei inspre pereti.

Putem apela si la serviciile de montaj ale firmei de unde am achizitionat mocheta, intrucat specialistii ne pot oferi solutii profesionale de montaj, scapand astfel de batai de cap suplimentare.