Gotmar Mela

In fiecare an de cel putin 100 de ani, rezidentii din Pandhurna si Sawargaon, doua sate din India, divizate de raul Jam, arunca unii in altii cu pietre pentru o zi intreaga festivalul numit Gotmar Mela. Inainte ca fiecare batalie sa inceapa, un copac cu un steag in partea superioara e infipt in rau. Prima echipa care reuseste sa ia steagul castiga. Cataratul in copac in timp ce toti locuitorii arunca in tine cu pietre de tot felul nu prea e usor, asa ca s-ar putea sa fie si ultima data cand participantul e vazut in viata.

In fiecare an sunt multi raniti si cel putin 17 morti. Autoritatile au incercat sa-i oblige pe localnici sa foloseasca bile de cauciuc in loc de pietre, dar nimeni nu a ascultat sfaturile lor. Sunt mai multe variante ale inceputului acestui ritual. Una spune ca un baiat dintr-un sat s-a indragostit de o fata din alt sat, insa parintii nu au fost de acord cu casatoria lor. Tinerii au hotarat sa fuga. In timp ce baiatul isi ducea in carca iubita prin raul involburat, satenii din satul fetei aruncau dupa ei cu pietre. Ceilalti locuitori din satul vecin aruncau si ei cu pietre. Pana la urma, parintii au fost de acord cu mariajul copiilor, asa ca au aruncat pietre unii in altii, o data pe an, ca sa marcheze ocazia speciala care i-a unit. Alta legenda spune ca regele din Pandhurna a rapit fata conducatorului din Sawargaon.

Regele a primit in schimb o ploaie de pietre, dar a scapat, trecand raul. Si supusii regelui au ripostat cu pietre, asa ca a inceput o batalie generala cu pietre de tot felul. Regele a ajuns intr-un final la palat, asa ca mirii arunca acum anual pietre unul in altul pentru a reusi sa isi aleaga mireasa din satul vecin.