RMN, CT sau scintigrafia osoasa, trei investigatii imagistice care asigura o diagnosticare precisa

In lipsa unui diagnostic clar orice medic va recomanda investigatii imagistice cat mai amanuntite pentru a putea stabili cauzele care au dus la aparitia unor anumite afectiuni. Investigatiile imagistice sunt simplu de facut, rezultatele oferite la final sunt relevante si concludente pentru a se lua o decizie cat mai eficienta in privinta unor afectiuni grave. Una dintre cele mai cunoscute este computerul tomograf, care se foloseste de razele X pentru a determina ce se intampla in diverse parti ale organismului. CT-ul este foarte important in orice diagnosticare pentru ca poate detecta probleme ale oaselor, calcificari, accidente vasculare cerebrale, dar si hernii de disc, hemoragii din orice parte a corpului.

Substanta de contrast folosita este pe baza de iod, este inofensiva, un CT nu se face decat dupa ce s-au facut analize prealabile pentru siguranta pacientilor si reusita investigatiei. Pe langa CT putem face si RMN sau rezonanta magnetica nucleara, un computer si undele electromagnetice ajutand la depistarea tuturor problemelor majore din organism. Imaginile obtinute sunt detaliate, precizia e mai mare cand vine vorba de tesuturile moi, creierul este mai usor de analizat cu un RMN, la fel si coloana vertebrala, musculatura si scheletul si zona abdomenului, cea pelviana. La fel de buna ca un RMN este si scintigrafia osoasa, investigatia e simplu de facut, o substanta radiofarmaceutica e introdusa in sistemul circulator al pacientului intravenos si la scurt timp se obtin informatii relevante despre organul pentru care a fost administrata, in speta oasele corpului uman. In aproximativ doua sau patru ore rezultatele de la scintigrafia osoasa sunt gata, investigatia este sigura, rapida, se indentifica imediat fracturi, infectii aparute la proteze, cauzele fracturilor care refuza sa se vindece, tumori ale oaselor, diverse afectiuni grave ale scheletului.

Toate tipurile de pacienti pot solicita scintigrafia, inclusiv cei supraponderali si cei care au teama de spatiile inchise. Este important de retinut ca scintigrafia ofera informatii detaliate despre tot sistemul osos uman, se poate repeta ori de cate ori e nevoie, se pot afla simplu detalii si despre functionarea, functiile organelor vizate in timpul investigatiilor. Radiotrasorul folosit in scintigrafie nu are efecte adverse, nu determina reactii alergice si da acces medicilor la o serie de detalii pe care in alte circumstante nu le-ar fi putut observa corect.