Incepand cu anul 2013, odata cu intrarea in vigoare a legii 159/2013 care modifica legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, certificatele de performanta energetica au devenit obligatorii si in Romania, la vanzarea sau inchirierea de imobile. Desi pare inca un demers birocratic menit sa ii incurce pe vanzatori si sa ii forteze la cheltuieli suplimentare si la intarzieri, CPE (certificatul de perfomanta energetica) este extrem de util, si completat de un audit energetic facut cladirii care urmeaza a se vinde sau inchiria, ce cuprinde informatii foarte utile cumparatorilor sau bancilor, daca este vorba despre o locuinta care se achizitioneaza prin credit bancar.
Certificatele de atestare energetica sau de performanta energetica sunt realizate si eliberate de catre un auditor energetic pentru cladiri, atestat tehnico-profesional si autorizat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Lista completa a auditorilor se afla pe pagina de web a ministerului si poate fi accesata de catre oricine.
Certificatul energetic si auditul energetic se solicita de catre proprietarul cladirii, fie in scopul receptiei daca este o cladire noua, fie in scopul vanzarii sau inchirierii. In cadrul auditului, cladirea care se instraineaza sau un apartament din cadrul unui imobil este analizata din punct de vedere tehnic si economic, si include la final – daca este cazul – recomandari pentru o mai buna performanta energetica a respectivei proprietati.
Auditorul energetic poate fi ales fie la recomandarea unei persoane in care proprietarul are incredere, fie dupa reclame sau anunturi cu servicii de acest tip. De asemenea, exista si arhitecti care sunt autorizati sa elibereze certificate energetice. Dupa un prim contact intre proprietar si auditor, specialistul urmeaza a se deplasa la adresa imobilului pentru care se solicita certificatul de performanta energetica.
Inspectarea casei urmareste strangerea informatiilor tehnice legate de aceasta, astfel incat pe baza caracteristicilor sa poata fi calculate consumurile care vor fi trecute in informarea termica – si astfel sa poata fi incadrat imobilul intr-o clasa energetica anume. Exista firme care emit acest certificat in numai 24 de ore, in functie si de cat de repede ii sunt puse la dispozitie documentele necesare de catre proprietar. Preturile pot incepe si de la 130 RON, in functie de tipul de imboil auditat si de suprafata acestuia.