De ce anumite mamifere merg cu spatele in apa? Mamiferele marine se folosesc de inotatoare pentru a putea ajunge pe sol si isi petrec mare parte din viata in apele adanci. Uscatul e folosit de multe dintre ele pentru a asigura perpetuarea speciei sau resurse naturale pentru o dezvoltare corecta si rapida a speciei. Dar de ce rude ale balenelor se misca inapoi in apa ramane un mister.
Se crede ca din punct de vedere evolutionist, ar fi mult mai greu pentru un mamifer de uscat sa se acomodeze cu inotatul si ar fi mai simplu sa mearga inapoi prin apa. Astfel isi cultiva energia si nu pierde timp cu invatatul unor noi miscari in apa in vreme ce pradatorii asteapta sa puna mana pe ele. Mamiferele marine au invatat sa foloseasca coada in locul inotatoarelor laterale mult mai tarziu in timpul evolutiei, asa ca o intrebare se naste in mintea noastra: de ce atata complicatie la inceput? Ramane un mister evolutionist aceasta miscare, iar stiinta moderna se va lupta ani buni sa inteleaga de ce asa ceva se intampla cu regularitate.
Alcaloizii din plante. Plantele produc de multe ori substante deosebit de daunatoare sau deosebit de benefice pentru animalele care le consuma. Alcaloizii sunt niste substante care se gasesc si in plante, si in animale, cel mai popular fiind morfina. Peste 7.000 de specii de alcaloizi au fost identificati in plante si desi am studiat foarte multe substante inca nu stim de ce se afla acolo si de unde au provenit la inceput. Sunt foarte multe substante puternice care genereaza raspunsuri ciudate in corpul animalelor imediat dupa consum.
Morfina din unele plante are rolul de a alunga pradatorii, insa nu se stie clar cum anume aceasta substa care e buna atunci cand avem dureri imense poate sa le faca rau cumva animalelor care vor sa distruga plantele. Cercetatorii au ajuns la concluzica ca, de fapt, alcaloizii ar fi folositi de plante nu in scopuri externe, ci in unele interne, pentru a regla metabolismul planstelor.