Instinctul. Cand vine vorba de luarea unor decizii cruciale in viata-cu cine te casatoresti, ce facultate faci, ce loc de munca alegi, ar trebui sa nu judeci totul pe repede inainte. Nu lua decizii importante repede ci gandeste-te de doua-zece ori pana cand esti sigur ca ai ales ce e mai bine pentru tine. Da, da, asta doar daca nu cumva asculti de stiinta. Luarea de decizii rapide apartine subsconstientului, pe cand luarea de decizii bine gandite si indelung framantate apartine constientului.
La aceasta concluzie s-a ajuns dupa ce s-au studiat niste moduri de functionare ale creierului chiar inainte de a se lua o decizie. Oamenii de stiinta au descoperit ca deciziile luate dupa ce ai gandit foarte bine „planul de atac” si tot ce implica dau mai multa importanta unor aspecte ale deciziei. Deciziile simple sunt imbunatatite de gandirea constienta, cele complexe nu. Prin niste experimente interesante, s-a dovedit ca gandirea constienta i-a ajutat pe voluntari sa identifice masinile bune cand particularitatile lor erau foarte simple. Cand erau mai complexe, gandirea inconstienta a fost mai buna la alegerea celei mai impresionante masini. La fel se intampla si la cumparaturi. Stiinta va descoperi pana la urma cum sa ne faca sa ne dam seama de diferenta dintre liberul arbitru, instinctul si decizia stupida. Dar are nevoie de timp, desigur.
Sexul copilului. Cand ai un copil si devii mama sau tata, apartenenta politica poate devia-un liberal poate deveni conservator sau viceversa.
Un studiu din 2008 a relevat faptul ca sexul copilului iti poate afecta decizia politica. Cu cat mai multe fete a avut un cuplu, cu atat a fost mai probabil ca va vota cu liberalii. La fel se intampla si cu baietii si votul pentru conservatori. Dar de unde pana unde bebelusi si voturi politice? Din cauza discriminarii si diferentelor in preferintele femeilor in ceea ce priveste bunurile publice, parintii tind spre stanga, daca au fete, si spre dreapta, daca au baietei.