Frontiere neobisnuite

Zona demilitarizata din Coreea. Este o zona de 258 de kilometri lungime si patru kilometri latime, care delimiteaza Coreea de Nord si Coreea de Sud. Este cea mai militarizata frontiera din lume, este foarte bine pazita, nimeni nu a intrat sau a iesit fara voia paznicilor; din acest motiv, a aparut o mica rezervatie naturala-foarte multe specii pe cale de disparitie si-au gasit scaparea aici si exista indicatori potrivit carora unele dintre ele chiar s-au inmultit. Pana la urma zona respectiva nu delimiteaza clar o granita, ci inconjoara „o linie de demarcatie militara”.

O granita intre cele doua state nu are cum sa existe, din moment ce natiunile se afla inca in razboi permanent, chiar daca nedeclarat. In 1953, a existat un acord de incetare a focului, insa un tratat de pace nu a existat niciodata. Raul Tumen. Tumen este un rau din nord-estul Asiei, o zona din apropierea coastei, situata pe frontiera dintre Rusia si Coreea de Nord, in sudul lacului Khasan, apele sale curgand intre Rusia si Coreea de Nord, cu toate ca se afla in teritoriul chinez. In aria respectiva, poti porni aflandu-te in Coreea de Nord, poti merge spre Nord si deja intri pe teritoriu chinezesc, pentru a sfarsi pe teritoriul Rusiei. Soldatii nord-coreeni au grija sa patruleze constant zona pentru a nu le permite fugarilor sa scape de pe teritoriul tarii. Diomedele. Diomedele sunt o serie de insule in stramtoarea Bering. Aici se afla si micul oras Diomede, cu o populatie de 146 de locuitori, apartinand Americii, dar si marele Diomede, apartinand Rusie, care e nelocuit. Cele doua insule se afla la doar patru kilometri departare.

Frontiera dintre Rusia si SUA trece printre Diomede. Curios, daca acei care locuiesc in Mica Diomede se uita peste strada la cei din Big Diomede, nu numai ca privesc in alta tara, dar se uita si „in viitor”, „maine”. De exemplu, cand e ora 9 AM, sambata, in Little Diomede, este 6 AM, duminica, in Big Diomede. In Little Diomeda sunt camere de luat vederi care supravegheaza strada din fata, totul pentru ca turistii sa poata vedea tot ce este de vazut in Big Diomede.