Oricat de solida ar fi o fundatie si oricat de bine ar fi ea executata pana la urma, odata cu trecerea anilor vor aparea o multime de probleme de stabilitate si rezistenta. Cu cat ne vom ocupa mai rapid de consolidarea fundatiilor, cu atat vom evita deteriorarea ei si aparitia unor probleme grave dupa o miscare seismica mai puternica.
Consolidarile fundatiilor se fac in general dupa analize complexe ale acestora si evaluari de specialitate pentru determinarea tipului de interventie si materialelor utilizate. Firmele care se vor ocupa de consolidari vor alege cel mai probabil solutii cat mai economice pentru clienti, aceste solutii incluzand si micropiloti forati.
Micropilotii forati au diametru mic, intre 115 si 350 mm, sunt niste piloti mai speciali mai simplu de turnat in teren, capacitatea lor portanta este destul de mare si poate sustine o cladire veche fara probleme. De asemenea se va apela la micropiloti forati si acolo unde sunt zone cu inaltime constructiva mica si unde accesul este limitat.
Peretii de sustinere se pot obtine acolo unde este nevoie prin alinierea unor micropiloti forati, intalnim micropilotii la fundari indirecte si ziduri de sprijin, consolidarile terenurilor slabe, la reabilitari fundatii si la stabilizare de taluzuri. La realizarea lor se foloseste forajul uscat sau cel cu fluid de foraj, foreze cu snec continuu si cu rotopercutie. Numarul de micropiloti forati este ales in functie de cat de mare e problema depistata la fata locului in functie de stabilitatea pe care trebuie sa o aiba fundatia ce va sustine cladirea respectiva.
Firmele care se ocupa de proiectarea si realizarea de micropiloti vor analiza in detaliu situatiile si vor oferi de fiecare data solutiile cele mai bune pentru obtinerea unor structuri cat mai stabile si cat mai solide indiferent cat de mare este constructia de deasupra lor. Tehnologiile moderne si experienta celor care se ocupa de realizarea micropilotilor va vor garanta lucrari de calitate si o rezistenta sporita a fundatiilor mai ales pentru zonele in care sunt cladiri care au nevoie de o stabilitate cat mai mare pe o perioada lunga de timp.