Daca la case renovarile se fac mai usor, pentru ca e spatiu mai mare si se poate lucra lejer, in cazul apartamentelor lucrurile sunt ceva mai complicate. Spatiul mai mic, mizeria pe care oricine o uraste si vecinii mai mult sau mai putin pretentiosi pot zadarnici planurile oricarui proprietar. De obicei, renovarea se face la apartamentele vechi, care nu mai arata ca dupa terminarea constructiei lor, au probleme vizibile si nu sunt asa de primitoare.
In cele mai multe cazuri, prin renovari apartamente se poate ajunge la un apartament semidecomandat, cu suprafata mai mare si distributie mai buna, mai „dinamica”, mai usor de aranjat si mobilat. Nu exista pasi standard pentru renovari apartamente, insa atata vreme cat stim ce ne dorim si avem si o echipa de oameni care stiu exact cum sa transforme o locuinta intr-una cat mai spatioasa si mai prietenoasa, lucrurile merg in directia buna. De exemplu, o renovare facuta ca la carte poate insemna transformarea completa a unui living cu doua zone de 20 mp si usi tip gasvand intr-o camera de zi spatioasa, zonele respective devenind dining si living. Mergand mai departe, livingul poate fi prelungit cu balconul prin eliminarea usii, ferestrei si portiunii de perete sau parapet. Ca sa scapam de mirosul neplacut de lemn de la vechiul parchet putem monta foarte bine parchet laminat de calitate, instalatiile electrice se refac si ele total, peretii se tencuiesc si se slefuiesc. Daca avem la indemana pentru renovat si doua dormitoare, unul il putem transforma rapid in birou, iar peste tot, inclusiv in baie si bucatarie se poate pune gresie si faianta de o singura nuanta, cu un singur model, pentru echilibru cromatic.
Si ca totul sa arate bine, zona dintre bucatarie si living se poate renova inteligent eliminand usa dintre dining si bucatarie, prin demolarea peretului, urmand ca zona alcatuita din trei camere sa fie una deschisa, eleganta, usor de circulat in ea, cu o axa longitudinala suficient de mare.