Moduri ciudate in care intelegem inteligenta complet gresit

Motoarele de cautare te fac sa fii mai inteligent decat esti. Cu totii ne-am aflat in punctul asta. Suntem intr-o dezbatere aprinsa despre un subiect si cineva ia repede telefonul in mana si cauta raspunsul la o intrebare incuietoare. Poate chiar dvs. ati fost persoana in cauza. Daca da, atunci avem o veste proasta. Toate cautarile v-au facut sa pareti mai destepti decat sunteti in realitate. La inceputul lui 2015, un grup de cercetatori de la Yale au decis sa testeze cum anume Internetul ne afecteaza perceperea inteligentei.

Intr-o serie de noua experimente, subiectilor le-au fost date intrebari cu niveluri diferite de dificultate si li s-a impus sa raspunda fie fara a cauta pe Google, fie cautand referinte pe motorul de cautare. Apoi, fiecare si-a declarat si testat nivelul de inteligenta pe topicuri diverse. Cei care au folosit internetul si-au supraestimat inteligenta. De exemplu, intr-u experiment simplu despre cum se foloseste un fermoar, s-a ajuns la sindicatele americane si la diverse tipuri de miscari ale uraganelor sezoniere. Atunci cand nu au putut raspunde la o intrebare despre cultura Kushite, deci au esuat, ei s-au simtit tot genii ale istoriei. Motivul acestor comportamente bizare? Sistemele tranzactive ale memorie. Cand suntem in grupuri, noi oamenii tindem sa impartim sarcinile cognitive pentru a simplifica lucrurile. De vreme ce un individ stie ceva despre un subiect nu e nevoie ca si ceilalti sa stie. Ei bine, acel individ este acum Internetul.

Ca rezultat al omniprezentei lor, nu prea mai facem diferenta intre ce stim cu adevarat, in mod obiectiv, si ce credem ca stim. Asta duce la supraestimarea expertizei in tot intr-un fel atat de complex care ne face uneori penibili.