Forta gravitationala nu e constanta in orice punct de pe Terra. Ai putea crede ca forta gravitationala, gravitatia e la fel in orice punct de pe Terra. Nu e asa. In Canada, in zona Hudson Bay, gravitatia are un punct de „slabiciune” unic in lume. Omul nu o poate sesiza insa tehnologia moderna o poate face. O explicatie vin din Epoca de Gheata, cand s-au topit ghetari, bucatin de gheata de pe uscat si au dereglat cumva forta gravitationala in acea zona.
Gheata care acopera Canada este mai grea in anumite zone decat in altele. Distributia si densitatea uscatului, activitatea oceanica si procesele naturale sunt factorii principali care influenteaza forta gravitationala terestra. De exemplu, un cutremur din 2011, din Japonia, a dus la o astfel de modificare.
Pangea Ultima se apropie. Acum 250+ de milioane de ani exista un singur supercontinent din care s-au desprins toate continentele actuale-Pangea. Peste inca 250 de milioane de ani va lua nastere un alt supercontinent, Pangea Ultima, dar care va arata complet diferit de vechiul Pangea. Nu prea se poate prezice exact ce vor face placile tectonice in viitor, insa dupa cum se misca acum se poate aprecia forma pe care o va lua Pangea Ultima. California se va uni cu Alaska, Africa o sa intre peste Europa si va da nastere lanturilor muntoase uriase.
La fiecare 500-700 de milioane de ani apare un supercontinent pe Terra si ne aflam in mijlocul acestui ciclu chiar in momentul de fata. Placile tectonice se misca incet, insa schimbarile sunt deja evidente in multe locuri de pe Pamant.