Lucruri care le-am invatat despre schizofrenie in secolul 21

Schizofrenia este rezultatul procesarii mentale foarte intense. O idee falsa despre schizofrenie este ca persoanele care sufera de ea au capacitati mentale mai slabe si proceseaza mai greu informatia, ceea ce se poate datora delirului sau amintirilor lipsite de acuratete. Teste facute pe pacientii cu schizofrenie au dovedit exact opusul. Unul dintre ele, urmareste degetul, un test de sobrietate, este cel mai bun exemplu pentru modul in care un om poate fi concentrat si atent la o miscare simpla pentru cateva minute.

Creierul proceseaza resursele si amintirile diferit atunci cand ochii se afla in miscare, in comparatie cu momentele in care ei sunt nemiscati. In urma unor studii facute in timpul aplicarii acestei metode pentru a vedea ce fel e activitatea cerebrala la bolnavii de schizofrenie si la cei sanatosi, medicii au ajuns la niste rezultate concludente. Subiectii au fost rugati sa isi miste ochii catre o tinta afla in campul lor vizual, evitand in acelasi timp o alta tinta care nu trebuia vizualizata, aflata in centrul campului vizual. Ideea era ca fiecare pacient trebuie sa tina minte o anumita culoare in timpul testelor. Daca obiectul care nu trebuia urmarit era de culoarea pe care trebuiau sa o tina minte, atunci le era mai greu sa poata face abstractie de acel obiect. Efectul suprapunerii celor doua culori era mult mai puternic si mai intens in cazul bolnavilor de schizofrenie.

Schizofrenicii aveau tendinta de a se concentra asupra spatiului care inconjura tinta de urmarit si mai putin asupra tintei in sine. Asta a dovedit ca schizofrenicii au o activitate cerebrala mai intensa si procesarea resurselor si stimulilor este mult mai puternica decat la oamenii obisnuiti.

Ce va aduce Black Friday la Emag in 2015 si cand vor incepe reducerile uriase?

Obisnuit deja sa dea startul reducerilor de Black Friday 2015, eMag, cel care a initiat ideea de Black Friday in Romania, nu se dezice nici anul acesta si porneste seria de reduceri uriase la mai toate produsele inca de vineri, 20 noiembrie 2015. Motivul? Logistica. In decembrie se stie ca este haos pentru comercianti si curieri, iar intarzierile sunt cu zecile de minute, poate zile, eMag a luat aceasta decizie de a organiza sarbatoarea reducerilor mult mai devreme decat data oficiala a Black Friday in America, 27 noiembrie 2015.

Pregatirile pentru Black Friday la Emag au inceput deja de cateva saptamani, cu atat mai mult cu cat 7% din business-ul anual al eMag e reprezentat de Black Friday si vanzarile din aceasta/aceste zi/zile. Ca sa nu aiba intarzieri si reclamatii din partea clientilor, cei de la eMag au pregatit ca in fiecare an un depozit dedicat acestei ocazii speciale, curieri care sunt „rezervati”, comenzile catre furnizori fiind deja plasate. Ofertele eMag inca nu au fost facute publice, insa putem intui usor care vor fi reducerile in medie si la ce se vor face daca ne uitam cu atentie ce s-a intamplat anul trecut. Black Friday la Emag in 2014 a insemnat reduceri de peste 5 milioane de lei, la 450.000 produse IT, telefonie mobila, electrocasnice, foto, climatizare, ingrijire personala, cosmetice, carti sau jucarii, articole casa si gradina, automobile etc. Nivelul discountului de Black Friday la Emag 2014 a ajuns si la 75%, au fost aproape 700 bucati iPhone 6, care au avut reducere de 25%, reduceri au fost si la iPhone 5S, cu pana la 1.000 de lei.

Cu numai sase ore inainte de finish line-ul Black Friday al anului trecut, eMag se lauda cu 30.000 de telefoane vandute, 20.000 de tablete si 12.000 de televizoare, la care adauga 4.000 parfumuri si peste 8.000 de jucarii si multe alte articole cu reduceri importante vandute in timp record. Si tot eMag a stabilit un record, vanzand cel mai scump produs vandut online, o masina, BMW X6, care a avut reducere de la 86.500 la 66.500 de euro-per total s-au vandut 44 de autoturisme, in valoare de 1.1 milioane de euro. Primele masini vandute de Black Friday la eMag au fost in 2013, cand s-au scos la vanzare nu mai putin de 63 de masini valorand 1 milion de euro. Urmeaza sa vedem spre finele lunii viitoare cam care va fi oferta de anul asta la eMag; pana atunci nu ne ramane decat sa ne bucuram de toamna si de reducerile de sezon de la eMag!

E dificila gramatica, nu?

Avand in vedere faptul ca jumatate dintre colegii mei de clasa din scoala generala nu prea stiau sa citeasca si cu scrisul stateau undeva la un nivel de clasa a III-a, eram ferm convinsa ca n-o sa ma mai mire ceva vreodata cand vine vorba de aspectul asta. Totusi, am citit de curand un articol care m-a lasat stupefiata. Articolul publicat pe un site destul de popular arata un studiu realizat in Romania, mai precis intre studentii la Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti. Banuiesc ca ar fi fost inutil sa studieze si alte facultati din moment ce aici s-au inregistrat astfel de rezultate.

S-au examinat, de asemenea, si studentii din cadrul facultatii de Limbi Straine. Rezultatele? Multi dintre studentii ambelor facultati au facut un numar destul de mare de greseli cat sa ne facem griji in privinta educatiei pe care o vor primi copiii nostri cand vor fi la scoala, iar tantalaii astia vor sti mai putina gramatica decat noi, parintii lor. Probabil vor sti chiar mai putina gramatica decat bunica mea, care pana la varsta de 32 de ani nu a stiut o boaba de romana pentru ca este din Ungaria. Studentii de la Facultatea de Limbi Straine aveau dubii n ceea ce priveste cuvantul “novel,” ceea ce inseamna “roman,” cat si numeroase alte greseli gramaticale de care rade tot internetul. Ca un exemplu, este clasica incurcatura intre “your” si “you’re.” Ca si pitipoanca sau cocalar pe Facebook, este complet acceptabil sa confunzi semnificatiile celor doua cuvinte. Inteleg asta.

O inteleg, de asemenea, si in cazul colegilor mei retardati din scoala generala care abia stiau verbul “a fi.” Am avut astfel de colegi si in liceu, colegi care nu fac mai deloc acordul intre subiect si predicat in limba romana dar au luat bac-ul cu note de 7 si 8. Deci incotro ne indreptam cu toate astea?

Despre cappuccino si espresso

Cappuccino este o combinatie de cafea espresso cu lapte. Este un tip de cafea considerat relativ nou de catre consumatorii moderni, dar ceea nu se stie este ca aceasta bautura exista in Europa de peste 100 de ani. Cappuccino a aparut prima ora la inceputul secolului XX, in urma inventarii automatelor de cafea. Nu a durat mult pana cand italienii au adaugat lapte in espresso iar noua bautura a devenit extrem de populara. Primele automate de espresso erau reprezentate de masinarii foarte mari si complexe, functionand pe principiul presiunii cu aburi iar cafenelele moderne au fost create special pentru a le incorpora.

Cappuccino-ul a fost, in mare parte, o bautura consumata doar in Italia pana dupa cel de-al doilea razboi mondial cand britanicii l-au adoptat. Motivul a fost faptul ca britanicii erau deja obisnuiti sa consume ceai cu lapte, iar cafeaua cu lapte parea foarte similara. In acelasi timp, tehnologia automatelor de cafea evoluase foarte mult, rezultand in deschiderea unui numar cat mai mare de cafenele cu preturi foarte accesibile pentru toate tipurile de cafea. Un alt motiv era si inventia frigiderelor, ce ofereau astfel posibilitatea unui stoc de nelimitat de lapte proaspat in cafenelele moderne.

Cappuccino vine din latinescul Caputium, devenit in limba germana „kapuziner”. Este diminutivul lui cappuccio din limba italiana si inseamna gluga. Referinta vine de la asemanarea culorii cappuccino-ului cu cea a robelor calugarilor capucini din acea vreme. Un alt tip de cafea, foarte popular in acele vremuri, era Franziskaner, un fel de cappuccino cu mai mult lapte, numele referindu-se la culoarea mai deschisa a robelor calugarilor franciscani.

Pentru pregatirea unui cappuccino de calitate exista doua metode: una este cea clasica, care include espresso cu lapte si spuma de lapte deasupra, in parti egale, iar cealalta este cea denumita „Latte Art”. Cea de-a doua modalitate respecta portionarea ingredientelor de 1/3 espresso, 1/3 lapte si 1/3 spuma de lapte, dar este servita in portii mai mici si este creat un model in spuma de lapte de la suprafata: fie o inima, o lebada, o ramura de brad sau chiar un portret, in functie de talentul si imaginatia celui care o prepara.

Termenul cafea-espress a fost folosit incepand cu anii 1880, mult inaintea inventiei automatelor de cafea, zise si „espressoare”. Sensul termenului era de cafea pregatita la comanda, in mod express pentru persoana care o comandase. Sensul mai larg al termenului era de cafea proaspat pregatita, din boabe prajite cu cel mult doua saptamani inainte, macinate, filtrate si pregatite pe loc. Accentul era pus pe prospetimea cafelei deoarce aroma unei cafele savuroase este delicata si se poate pierde in cateva minute dupa macinarea boabelor.

Consumul de cafea espresso in stil italian este un fenomen cultural care a dat nastere unei adevarate revolutii in pregatirea cafelei si reprezinta o mare parte din cei 80 de milioane de dolari care sunt cheltuiti anual in lume pe cafea, sub toate formele ei. Aproape 120 de milioane de pungi de cafea (de cate 60 de kg fiecare!) sunt produse anual, cafeaua fiind astfel a doua cea mai important marfa globala, dupa petrol.

Prepararea unui espresso de calitate se petrece la nivel molecular printr-o serie de reactii chimice avansate ce implica compusele organice volatile prezente in boabele de cafea. Din acest motiv, tehnologia este vitala pentru prepararea unui espresso de calitate. Automatele de cafea care foloseau presiunea aburilor pentru a impinge apa prin cafeaua proaspat macinata s-au dovedit vinovate de „supra-gatire” sau chiar arderea cafelei. De aceea, imediat dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, inventatorul italian Achille Gagia a inventat automatele de cafea pe baza de arcuri care foloseau o maneta folosita manual pentru a impinge apa fierbinte prin cafea, cu ajutorul unui filtru. Masina lui Gaggia folosea o presiune de 9 ori mai mare decat predecesorii sai si producea un strat de „crema” dulce mult mai consistent. In limbajul cunoscatorilor de espresso, „crema” perfecta este acel strat dulce si spumos de culoare deschisa din espresso, un efect caracteristic al espresso-ului de calitate. Pompele hidraulice si electronice au inlocuit apoi pistoanele iar instrumentele electronice de calibrare au dus la o mult mai mare calitate si consistenta a cafelei.

Nevoia de a decide manual presiunea a disparut in ceea ce priveste aparatele de vending moderne, iar maneta a fost inlocuita de un singur buton. Singura interventie umana in preparea cafelei in aceste automate tine de preferinta in primul rand, prin selectarea cantitatii de zahar si a tipului de cafea dorit si de refacerea stocurilor prin aprovizionare, in functie de necesitati, luand in considerare faptul ca un aparat modern poate retine pana la 600 de portii de cafea.

Aparatele vending de la Nordexim Coffee Services pot oferi solutia de vending completa de bauturi calde, bauturi racoritoare si snacks-uri prin cele 20 de reprezentante aflate in toata tara. Avand acoperire nationala, Nordexim Coffee Services are echipe tehnice proprii care pot oferi service, aprovizionare si mentenanta directa si raspuns in maximum 24 de ore de la solicitarea clientului.

Gimnastica

Da, am urit de cind ma stiu exercitiile fizice, considerindu-le stupide si inutile, niste scalambaieli jalnice, menite sa mentina ( impotriva naturii! ) o conditie fizica ( aleatorie), in permanenta descrestere. Pe linga faptul ca exercitiile fizice nu-ti aduc niciun beneficiu direct, ba chiar adesea iti maninca si timpul ( atit cit il ai!), ele nu servesc starii de bine a oricui, in mod egal ( eu fiind dovada cea mai elocventa!). Dictonul latin ”Mens sana, in corpore sano!” admite si reciproca, desigur ( cum ne arata viata!), mintea si corpul putind fi in stari diferite ( nu neaparat la fel!), cu acelasi rezultat. Sintagma ( exercitii fizice) a fost preluata ulterior si de medicina sub denumirea pretentioasa de gimnastica ( gimnastica recuperatorie), incercind sa dea un sens vindecarii post medicale, datorata, mai curind, intimplarii decit medicului. Stiinta sustine ca exercitiile fizice nu strica nimanui ( dar nici nu ajuta prea mult!), poate sa mentina tonusul muscular, vindecarea ( in cazul cel mai fericit) tinind exclusiv de medic sau de destin ( ce ti-i scris, in frunte ti-i pus!!). Din perspectiva aceasta, consider barbara atitudinea medicului care prescrie gimnastica recuperatorie, chinuid oameni in virsta, bolnavi incurabili, oameni cu diverse dizabilitati, muribunzi, supunindu-i ( fara niciun folos previzibil!) la miscare, la efort sustinut, in speranta unei vindecari iluzorii. De-a lungul istoriei noastre, oamenii parcurgeau aceasta bucata de drum singuri, in liniste, impacati cu sine, disparind frumos ( atit pentru ei, cit si pentru ceilalti), trecind aproape neobservati. Astazi se intimpla exact pe dos.

Obiectivitatea in ziarele din Alba

Chiar in cele mai favorabile situatii, in cele mai de calitate ziare Albe, se poate vorbi despre obiectivitate in limite foarte stricte. Obiectivitatea ar trebuie sa insemne pasivitate, ceea ce este imposibil. Caci jurnalistul este un intermediar care filtreaza informatia, nu este o oglinda. Obiectivitatea ar trebui sa insemne neutralitate, ceea ce nu este de dorit. Caci orice fapt este social, avand o semnificatie a sa care nu poate fi ignorata. Deci, este evaluata implicit dupa un sistem de valori.

Obiectivitatea ar trebui sa insemne impartialitate, ceea ce este imposibil de atins din punct de vedere psiho-social. Caci fiecare jurnalist este rezultatul unuimediu social caruia ii va fi fidel; pozitia sa se va plia pe sistemul de valori in care crede. Obiectivitatea poate fi respectata de jurnalist luand distanta fata de eveniment, abandonand prejudecatile. Este, in fond, o problema de morala, de onestitate dar si de principii. Intre jurnalisti si sursele lor, mai ales cand vizam continutul de ziare Alba, exista o neincredere, aproape un conflict. Mesajul pe care sursa vrea sa-l transmita va fi pus la indoiala de catre ziarist, care va cauta sa evalueze in ce masura informatia este credibila, in ce masura informatia il avantajeaza pe furnizor, cui foloseste acea informatie si, nu in ultimul rand, va cauta confirmari din alte surse. De aceea un jurnalist trebuie sa verifice daca exista documente care sa confirme declaratiile si trebuie sa ceara copii.

Jurnalistul trebuie sa fie circumspect: o sursa care s-a dovedit a fi de incredere poate furniza, la un moment dat, informatii false, pe cand o sursa indoielnica poate oferi si informatii valoroase. De aceea fiecare informatie trebuie verificata. Reporterul trebuie sa-si puna siesi intrebarea „Este intr-adevar aceasta sursa in masura sa stie ceea ce pretinde ca stie?”. Iar jurnalistii cu experienta asa cum este David Randall recomanda ca reporterii sa puna, cu diplomatia si politetea necesare, intrebarea: „Exista cineva care poate sa-mi confirme spusele dumneavoastra?”

Vazutul

La cei saizecisi cinci de ani ai mei nu mi-au mai ramas prea multe optiuni. Trebuie sa ma multumesc cu putin, sa umblu creanga, sa vad lucruri si oameni noi ( de pe alte meleaguri, desigur!). Pina mai ieri mergeam cu „facutul, de-o vreme incoace merg doar cu „privitul.”! String ban peste ban ( ca Hgi Tudose! ) pina se face de-o excursie, de vreo cumparatura insolita ( vazuta pe la televizor!) sau de vreo aniversare. Aceste mici placeri ma bucura din cale afara, creindu-mi sentimentul ca inca mai sint util. De la o anumita virsta iti face bine sa te amagesti, gindurile ramin vesnic tinere si nu fac discriminari. Am vazut aprope toata Europa, o parte din America, numai in Australia si Asia Mica n-am fost. Contrar ideilor mele preconcepute ( si nu numai ale mele! ), oamenii sint la fel peste tot. Exista un ritm al vietii mai asezat acolo, oamenii nu se consuma atit de tare ca aici, par mai rationali, mai acatarea, chiar mi-au placut. Amabilitatea este la ea acasa, compasiunea si larghetea sufleteasca, la fel ( tiganii nu umbla prin lume degeaba!). Nefericirea este ca aceste lucruri vin prea tirziu, nu mai e timp sa le analizezi, sa le pui in practica. Ramiii doar cu regretul de a fi trait degeaba, inchistat, legat de un loc ( nepotrivit!), impacat cu viata pe care o duci si pe care o crezi unica.