Ups centrale termice

In prezent foarte multa lumea, daca nu chiar majoritatea are o centrala termica in casa. Fie ca este pe baza de curent, fie ca este pe baza de gaz sau mai nou, pe la tara se foloseste centrala termica pe baza de lemne, deoarece este mult mai usor si mai ieftin de intretinut, fie ca este pe baza de alte substante, cert este ca centralele termice au devenit aproape indispensabile pentru unii.

Nu numai ca o centrala poate da apa calda, insa ea ofera si caldura pe timp de iarna, prin intermediul caloriferelor. Atunci cand aducem in discutie ups centrale termice shop-einstal.ro, facem referire inainte de toate la faptul ca o centrala de acest tip trebuie sa aiba o sursa de curent fara intrerupere. De fapt exact acel UPS reprezinta prescurtarea din limba engleza a cuvintelor uninterruptible power supply care inseamna in traducere libera “supliment de curent care nu se intrerupe”. Acest dispozitiv poate sa functioneze chiar si pana la peste zece ore in cazul in care apare o pana de curent si stim cu totii cat de dezastruoasa este aceasta avand in vedere ca centralele ofera caldura si apa calda, iar cand ne este lumea mai draga poate sa ne lase balta. Totusi cu aceste variante de curent care nu se intrerupe ne vom da seama cat de util este un UPS, exact atunci cand “oops - face pana de curent”. Si ca sa fim mai exacti, UPS trebuie sa fie vazut ca si o baterie, ori cel putin un fel de sursa de alimentare, un acumulator care se activeaza atunci cand curentul de la reteaua pe care o utilizam in mod normal este cazut sau intrerupt pentru chiar si numai cateva minute sau ore.

Cei care au un UPS acasa, la centrala termica, stiu cat de pretios este acesta si cu siguranta il recomanda si altora, care inca sunt in faza de tatonare a noilor dispozitive.

10 lucruri obisnuite care sunt foarte nocive pentru tine

Statul jos. Daca citesti acest text, probabil ca stai confortabil pe un scaun sau pe o canapea. Un studiu recent a aratat ca daca petreci mai mult de 23 de ore pe saptamana stand si nefacand miscare, riscul aparitiei bolilor cardiace si cardio-vasculare creste de pana la trei ori. Ce e mai alarmant este ca majoritate subiectilor supusi testelor faceau miscare destula, insa aveau si perioade cand stateau jos, pe canapea, pe pat, scaun, si tot au facut boli de inima. Nu doar statul jos predispune la boli cardiace, ci orice activitate, comportament sedentar. Organismul trebuie sa fie mereu activ pentru a fi in forma buna. Asa ca faceti miscare, mergeti in parcuri, la un sport, faceti curatenie prin casa, prin curte, dar nu stati prea mult timp tolaniti pe o canapea. Odihna asta poate sa va omoare intr-o buna zi.

Dusurile prea dese. Multi dintre noi ne spalam pe tot corpul zilnic, sau de doua-trei ori pe zi. Avem impresia ca igiena corporala numai asa poate fi intretinuta: cu sapun din abundenta, sampon, gel de dus si apa, de cat mai multe ori pe zi si saptamana. Acum nimeni nu spune sa nu ne spalam zilnic, insa trebuie sa stim ca, pe langa bacteriile rele exista si unele bune care ne apara de infectii si alte boli de piele. Sunt pe tot corpul nostri anumite substante uleioase care mentin pielea intr-o forma buna; spalatul prea des duce la uscaciune si la aparitia eczemelor, de exemplu. Chiar si sampanul ne poate deteriora firul de par daca il folosim prea des. Tot timpul trebuie sa asociem spalatul cu activitatea fizica facuta si cu numarul de oameni cu care am fost in contact-de exemplu, daca stam mai mult in casa sau in biroul nostru, singurei, evident ca nu este necesar sa ne spalam de vreo cinci ori pe zi de teama sa nu avem microbi pe noi…

Purtatul rucsacurilor. Copiii le poarta in spate cand se duc la scoala, adultii le folosesc in drumetii sau in drumul spre job. Rucsacurile pot fi insa foarte daunatoare pentru spatele dvs., intrucat pot duce la dureri infioratoare de spate, probleme la coloana vertebrala. Evident, cei mai afectati sunt scolarii. Potrivit studiilor, un rucsac ar trebui portat pe spate la cinci centimetri deasupra taliei, ar trebui sa fie cat mai usor si sa nu aiba baretele rupte sau stricate.

Sfaturi utile pentru un montaj corect al mochetei

Mocheta este una dintre cele mai apreciate tipuri de pardoseala si cea mai des intalnita in hoteluri, spatii de birouri, institutii publice, gradinite, scoli, teatre, etc. Mocheta se adapteaza oricarui tip de spatiu si este conceputa pentru spatii mici si mari, pentru zone cu trafic intens.
Trebuie sa recunoastem ca pe mocheta se acumuleaza foarte mult praf si este foarte daunatoare pentru persoanele cu alergie. Pentru a evita acumularea in exces a prafului si evitarea oricaror probleme de sanatate, este bine sa stim sa alegem materialul de mocheta potrivit. Exista doua tipuri de mochete recomandate: mocheta acrilica (din fibre sintetice) si mocheta vegetala.

Pentru a monta corect o mocheta, este important sa urmezi cativa pasi simpli. Montaj mocheta – sfaturi utile:

Trebuie sa ne asiguram ca dispunem de toate ustensilele necesare montajului: adeziv sau banda adeziva cu dubla lipire (care lipeste pe ambele parti), cutter sau o foarfeca foarte bine ascutita, liniar metalic, spaclu zimtat, rola pentru intinderea mochetei.

Trebuie pregatit solul prin eliminarea tuturor urmelor de lipici (in cazul in care inainte de mocheta a fost linoleum), de grasime sau de umezeala. Solul trebuie sa fie complet curat pentru ca mocheta sa fie asezata corespunzator. De asemenea, ar fi ideal ca suprafata pe care se aplica mocheta sa fie plana, fara denivelari.

Daca asezam mocheta peste parchet sau gresie, este de ajuns sa trecem cu aspiratorul si cu mopul (dar trebuie sa ne asiguram ca placile de parchet sau de gresie sa nu fie dezlipite, crapate sau rupte).

Pentru ca mocheta sa fie montata frumos si estetic, trebuie sa efectuam urmatoarele miscari: sa ne asezam cu spatele spre peretele mai lat al incaperii, sa intindem mocheta pe suprafata care urmeaza sa fie montata. Trebuie sa cumparam mocheta mai lunga cu aproximativ 10 cm in fiecare parte fata de masuratori (ca nu cumva sa fie prea scurta cand terminam sa o intindem). Cu ajutorul spaclului zimtat intindem adezivul pe dosul mochetei. Se lasa sa se zvante timp de cateva minute (in functi de instructiunile care insotesc fiecare adeziv in parte) dupa care se intinde cat mai bine posibil cu ajutorul rolei pentru mocheta (trebuie sa avem grija sa fie bine intinsa si sa nu se formeze cute) dinspre mijlocul camerei inspre pereti.

Putem apela si la serviciile de montaj ale firmei de unde am achizitionat mocheta, intrucat specialistii ne pot oferi solutii profesionale de montaj, scapand astfel de batai de cap suplimentare.

Cate un reflexolog pentru fiecare casa

Un reflexolog bine pregatit este ,,echipat’’ in asa fel incat sa faca fata majoritatii problemelor de sanatate prin simpla atingere a mainilor si degetelor lui.Mainile noastre sunt asemenea unor truse de prim-ajutor pe care le avem mereu asupra noastra.Tot ceea ce ne trebuie pentru a rezolva orice problema de sanatate sunt propriile degete. In ceea ce ma priveste, gasesc ca ar trebui sa existe un reflexolog in fiecare casa, pentru a aplica aceasta arta simpla care duce si mentine bunastarea.

Daca reflexologia ar fi folosita in mod regulat, oamenii ar fi mai sanatosi, mai fericiti si relatiile dintre ei ar fi mai bune.De asemenea sanatatea si armonia intregii lumi s-ar imbunatatii cosinderabil. Reflexologia este foarte usor si placut de invatat. Invatarea ei va va deschide o noua cale de intelegere a propriului corp: cum functioneaza aceasta, cum interactioneaza toate partile sale, cum reflecta picioarele starea de sanatate a intregului organism si cum poate fi influentata aceasta prin actiunea labei piciorului.

Invatarea reflexologiei va va ajuta sa va monitorizati propria sanatate si sa jucati un rol activ in ameliorarea acesteia.Reflexologia va va schimba, totodata , felul in care va raportati la ceilalti. O discutie cu un prieten vechi poate deveni o ocazie pentru o legatura mai apropriata daca, in acelasi timp, aplicati un tratament pe picioarele acestuia.

Invatarea reflexologiei va va oferi o incredere sporita in confruntarea cu problemele de sanatate ale familiei dumneavoastra, fara sa apelati la medicamente. Aceasta va va procura instrumente de care aveti nevoie pentru a va ajuta pe dumneavoastra, membrii familiei, pe prieteni si pe clientii dumneavoastra sa va relaxati cu adevarat.

Valea Loirei in Patrimoniul Unesco

Departe de a fi simple atractii turistice de pe teritoriul Frantei, castelele de pe Valea Loirei sunt parte a celui mai mare sit francez de pe lista Parimoniului UNESCO, o incantare pentru iubitorii de cultura dar si pentru cei care pretuiesc natura. Valea Loarei este, si va fi descoperita ca atare de toti cei care se aventureaza intr-o vizita la castele de pe Valea Loarei, o imbinare extrem de armonioasa intre om si natura, pe care Misiunea Valea Loarei isi propune inca din anul 2002 sa o conserve ca atare.

Castelele, oraselele, micile satucuri, insasi Loara si cultura din aceasta zona, gastronomia si vinurile de aici… toate  raman pe buzele turistilor care ajung fie si o singura data pe Valea Loarei si toate sunt motive pentru care UNESCO a inclus aceasta zona pe lista sa. Zona inclusa in Patrimoniul UNESCO se intinde de la vest de Sully sur Loire pana la Chalons, intregul parcurs de-a lungul Loarei trecand prin zone cu vegetatie luxurianta, taramuri nealterate de modernitate, presarate cu castele cu adevarat spectaculoase. Pentru cei care vor sa descopere Valea Loarei orice vizita poate incepe, cu ajutorul celor de la www.aeroshuttletransfers.ro, care va vor prelua de la hotel si cu care veti porni pe un drum catre comorile UNESCO. Excursia poate avea ca prim punct de atractie celebrul oras Sancerre, renumit pentru vinul sau, iar de aici drumul poate continua spre frumosul orasel Gien, celebru in lume pentru ceramica sa. Urmeaza o oprire la Orleans, pentru Muzeul de Arte Frumoase, cu opere ale lui Velasquez, Tintoretto sau Corregio, dar si pentru legenda Ioanei D’Arc. Primul castel important in calatoria pe Valea Loirei va fi Chambord, o capodopera a arhitecturii renascentiste si cel mai mare castel din zona. Drumul continua catre Chenonceau, probabil cel mai romantic castel de pe Valea Loarei, datorita povestilor de dragoste tesute aici. Putin mai departe, splendidul castel Chateau D’Usse, care a inspirat celebra poveste a Frumoasei din Padurea Adormita. De asemenea, o oprire importanta este Chateau de Villandry si gradinile sale superbe, renumite in intreaga lume.

La sud de Saumur, nu trebuie ratata cea mai mare manastire din Europa, Abbaye de Fontevraud, unde sunt ingropati trei monarhi englezi si unde inca se mai vad efigiile regelui Henri al II-lea, sotiei sale Eleanor de Aquitaine si a fiului lor Richard Inima de Leu. Fireste, vizita se va incheia in Nantes, capitala regiunii.

Minotaurul si legenda sa

Minotaurul era un om monstruos cu cap de taur si se nascuse in urma relatiei dintre regina cretana Pasiphae si fabulosul taur alb pe care zeul marii Poseidon i-l daruise lui Minos sotul lui Pasiphae. Taurul urma sa-i fie sacrificat zeului insa regele Minos a hotarat sa pastreze taurul fapt cu urmari devazastoase.
Minos era tare rusinat de prezenta Minotaurului si a hotarat sa il inchida in Labirintul special construit sub pamant de catre arhitectul si inventatorul atenian Dedal. Aici fiinta insetata de sange primea o data la noua ani sapte fete din Atena. Eroul atenian Tezeu ajutat de fiica lui Minos, Ariadna,  a pus capat acestei practici.
Tezeu s-a aventurat in Labirint, l-a ucis pe Minotaur si a reusit sa iasa din labirint cu ajutorul firului Ariadnei;aceasta legase capatul firului de singura intrare in labirint. Povestea Minotaurului si a felului in care a fost conceput pare sa fie legata de cultul taurului, care a existat probabil in Creta intre 2000 si 1450 inainte de Hristos.
In sapaturile din complexul de palate de la Cnossos au fost gasite multe imagini cu dansatori, barbati si femei, care executa acobatii pe spinarea unor tauri. S-ar putea ca in Creta sa fi existat si ritualuri asemanatoare cu luptele cu tauri.

Parasirea tarii cu masina inchiriata

Companiile de inchirieri masini din Romania au politici diferite in ceea ce priveste parasirea teritoriului tarii cu masina inchiriata. In timp ce unele nu permit sub nicio forma parasirea teritoriului Romaniei cu masina, exista si companii care inchiriaza masini cu care se poate parasi tara, cu conditia platii unei sume suplimentare. Taxa iesire din tara pentru masinile inchiriate de la companiile rent a car din Romania difera de la companie la companie, insa in principiu este vorba despre sume cuprinse intre 20 si cateva sute de euro, in functie si de valoarea masinii care face obiectul contractului.

In general, parasirea teritoriului Romaniei cu masina inchiriata se face cu acordul scris al proprietarului masinii si este necasara si o imputernicire pentru cel care conduce masina, mai ales daca masina inchiriata este o masina aflata sub contract de leasing.

De asemenea, pentru parasirea teritoriului Romaniei cu masina inchiriata va fi necesara plata unei asigurari internationale. Daca tot se opteaza pentru parasirea teritoriului national cu masina inchiriata ar fi bine sa se opteze pentru o firma de inchirieri masini care ofera spre inchiriere si masini fara limita de kilometri, cum ar fi de pilda www.rpdrentacar.ro.

Masina aleasa va trebui sa fie in concordanta cu obiectivul calatoriei. Astfel, daca se calatoreste impreuna cu familia, intr-o vacanta, va trebui sa fie luata in calcul varianta unei masini mai mari, cu un portbagaj incapator si cu un cosum cat mai eficient de combustibil. In functie de cat de scumpa este masina, va creste si suma pe care firma de rent a car o va percepe ca garantie la incheierea contractului de inchiriere, asadar ideea cea mai buna este sa se opteze nu pentru o masina scumpa, ci pentru una cat mai sigura si mai eficienta din punct de vedere al tuturor costurilor.

Ce nu ai stiut niciodata despre World Cup (IV)

1. Cel mai lung imn al unei tari participante la World Cup 2014 va fi cel al Greciei cu 158 versuri. Desigur, Fifa nu permite sa fie cantat tot imnul pe stadion-doar 90 de secunde sunt permise pentru a fi intonate inaintea inceperii meciurilor.
2. Nicio tara nu a intrat in finale de atatea ori, insa nu a castigat niciodata ca Olanda (1974, 1978 si 2010). Pe de alta parte, Germania a pierdut patru finale, insa a castigat alte trei.
3. Prima finala de la World Cup a avut loc in 1930, cand Uruguai a batut Argentina cu 4-2.
4. Cea mai mica tara calificata la World Cup este Trinidad Tobago, in 2002. Populatia ei nu depaseste 1.2 milioane de oameni.
5. Adidas a fost firma care s-a ocupat de designul fiecarei mingi de fotbal din 1970. Primul model Adidas, Telstar, a introdus caroiajul in alb si negru pentru ca telespectatorii sa vada balonul rotund mult mai usor pe micile ecrane.
6. Primul meci de calificare pentru World Cup 2014 a avut loc in 2011, cand Belize a batut Montserrat cu 5-2. Niciuna dintre tari nu este la World Cup.
7. Trofeul World Cup cantareste 13.6 kilograme, cu 4 kilograme mai putin decat trofeul UEFA Champions League.
8. Doar doi jucatori au participat la cinci Cupe Mondiale: Antonio Carbajal din echipa Mexicului si Lothar Matthaus, din echipa Germaniei. Matthaus a si castigat odata Cupa...
9. Echipa castigatoare a World Cup primeste un trofeul facut din aur masiv. A doua si a treia echipa primesc medalii, iar a patra echipa, o diploma.
10. El Salvador este singura echipa care a pierdut toate meciurile in care a jucat. A reusit totusi sa inscrie un singur gol.
11. Cel mai mare „palmares” de goluri il are Brazilia, evident, cu 210 goluri inscrise in 97 de jocuri.

Formularul A1 pentru persoane fizice autorizate

Formularul A1 2014 reprezinta o forma mai avansata si cu mai multe reglementari fata de formularul E 101, insa acestea sunt similare iar gradul de dificultate in obtinerea lor aproape la fel. Cei care au deja un formular E 101 obtinut pentru o perioada mai mare de timp, implicit maxim un an, nu trebuie sa isi mai faca griji pentru obtinerea formularului A1 decat dupa ce acesta va expira. Insa daca se doreste prelungirea perioadei de detasare prin intermediul formularului A1, angajatorul care detaseaza va trebui sa actioneze din timp, macar cu o luna - doua inainte ca formularul E 101 sa expire.

Asadar, care sunt actele necesare pentru detasarea angajatilor implicit pentru obtinerea unui formular A1 vom preciza in continuare, insa valabile numai pentru persoanele fizice autorizate, respectiv pentru P.F.A-uri:

  • cartea de identitate din Romania a Persoanei Fizice Autorizate
  • ultima situatie financiara a Persoanei Fizice Autorizate
  • contractul/antecontractul dintre Persoana Fizica Autorizata din Romania si societatea din statul de detasare
  • autorizatia de persoana fizica autorizata
  • certificatul de inregistrare al Persoanei Fizice Autorizate
  • certificatul constatator referitor la situatia Persoanei Fizice Autorizate
  • adeverinta privind stagiul de cotizare a Persoanei Fizice Autorizate, realizat in ultimele 12 luni, emis de Casa Judeteana de Pensii
  • certificatul de atestare fiscala al P.F.A. (persoana fizica autorizata), atestand achitarea datoriilor la bugetul general consolidat. 

Toate acestea se vor depune intr-un dosar, iar in termen de 25 de zile asa cum am precizat se va elibera un formular A1 2014, tinand seama de integritatea si corectitudinea actelor depuse. Poate ca nu procesul de obtinere a formularului propriu zis, ci obtinerea acestor acte este mai dificila si presupune mai mult timp din partea firmei sau a persoanei in cauza. Oricum ar fi insa, cert este ca pentru detasarea unui angajat sau a mai multor angajati avem nevoie de o consultanta profesionista.

Cele mai posedate obiecte din toate timpurile

Annabelle, papusa posedata de un demon mincinos. In 1970, o femeie care isi facea cumparaturile intr-un shop a achizitionat o papusa in stil Raggedy-Ann pentru fiica sa care se afla la facultate. Fetei i-a placut la nebunie papusica, asa ca a pus-o intr-un colt al apartamentului unde locuia cu o prietena de-a sa. La putin timp dupa ce a adus-o in apartament, papusa a inceput sa „isi faca de cap”. Disparea dintr-o camera, aparea in alta, desi nimeni nu o muta, apareau urme de zgarieturi si scris de mana pe tapet si pardoseala, desi nimeni nu facea asa ceva, ba chiar „mergea” pe picioarele ei dintr-un colt al altuia… Speriate, fetele au chemat un medium care le-a marturisit ca papusa e posedata de spiritul unei fetite care locuise in blocul respectiv si care murise violent intr-o joaca cu fratele sau-cazuse de la balcon. Annabelle le-a spus fetelor la sedinta de spiritism ca ii place sa stea cu ele si vrea sa ramana in apartament. Fetele au cazut in capcana si au lasat papusa in casa. Mai tarziu, prietenul uneia dintre fete s-a trezit cu vanatai si zgarieturi pe corp, fiind atacat in fiecare noapte de… papusa malefica. Intr-un final, fetele au aflat de la alti doi mediumi ca fetita inocenta era de fapt un demon mincinos care urmarea sa le posedeze. Pictura posedata de pe eBay. Provoaca stari de rau, determinand teama si tipete. Opera lui Bill Stoneham din 1972, The Hands Resist Him, consta intr-o pictura care infatiseaza o papusa stranie si un baietel ciudat care stau in fata unei usi de sticla. La un moment dat, pictura a ajuns in casa unui cuplu care a jurat cu mana pe inima ca noaptea, papusa si baietelul dispareau din tablou cu totul si se plimbau prin casa, daramand obiecte si razand in hohote. Copiii fugeau de rupeau pamantul cand dadeau cu ochii de pictura si tipau cat puteau, iar adultii puteau jura ca cineva incearca sa ii stranga de gat, simtind un aer fierbinte ciudat in preajma lor ori de cate ori se aflau in apropierea picturii. Chiar si cei care au vazut pictura online, pe tot ecranul, au raportat ca au fost terorizati, s-au simtit nesiguri si ingroziti fara nici un motiv-chiar cineva care a incercat sa imprime pictura cu ajutorul imprimantei nu a putut pentru ca pur si simplu imprimanta s-a oprit brusc; ulterior, cand a vrut sa tipareasca orice altceva a mers… Odata ce povestile paranormale au ajuns la urechile pictorului, el a ramas surprins, insa a recunoscut intr-un final ca doi oameni care au expus pictura in casa lor pentru a o evalua au murit subit din cauze necunoscute… Se pare ca papusa si baietelul isi fac „treaba” cum nu se poate mai bine.

Unde porti slapi ieftini si unde trebuie sa ii inlocuiesti cu incaltaminte smart-casual

O pereche de slapi ieftini sunt incaltamintea cea mai indragita in sezonul cald, in principal datorita faptului ca sunt foarte usor de purtat si intretinut. Dar uneori sunt purtati in locuri care presupun o tinuta smart-casual, astfel incat au reusit sa devina si cel mai prost accesorizat element de fashion, alaturi de crocs. Unde poti purta fara griji o pereche de flip-flops si unde trebuie sa-ti acoperi degetelele? Iti spunem noi.

Poti sa porti slapi ieftini cumparati de pe www.ppt.ro la:

Cumparaturi. Atunci cand faci piata trebuie sa te simti comod si sa mergi repede, mai ales daca ai de gand sa cumperi ceva greu, precum un pepene. O rochita sau un jumpsuit se potrivesc de minune cu o pereche de slapi ieftini si alcatuiesc o tinuta trendy.

In vacanta, fie ca esti la munte, fie ca te bucuri de adierea de pe malul marii. Slapii te protejeaza de accidentari cauzate de pietre ascutite sau cioburi si sunt foarte comozi. Adauga-i cu incredere la o tinuta formata dintr-un tricou si un sort si esti gata de distractie!

O intalnire cu prietenii, unde vrei sa te simti bine si sa uiti de prejudecati. Daca iesi cu amicii la un suc, poarta cu incredere o pereche de slapi ieftini multicolori. In parc sunt la fel de potriviti, insa trebuie sa ai grija la intepaturile insectelor din iarba, fiindca slapii iti lasa picioarele expuse. Dar atunci va intalniti la film, slapii ar trebui inlocuiti cu o pereche de balerini comozi.

Si acum vine partea cea mai grea: topul locurilor unde nu trebuie sa porti niciodata slapi ieftini.

La birou este locul in care trebuie sa te porti si sa arati profesional, iar o pereche de slapi striga din rasputeri “a venit vacanta”, ci nu “sunt un profesionist”. Accesorizeaza tinuta office cu o pereche de balerini colorati sau pantofi cu toc mic.
La scoala. Din exact acelasi motiv pentru care nu trebuie sa porti slapi la birou, nu trebuie sa-i porti nici la scoala. Daca  vrei neaparat sa-ti arati pedichiura, alege o pereche de sandale wedges de pe www.ppt.ro    
In locuri solemne, precum muzee, biserici ori Palatul Parlamentului. Bine, ultimul este o gluma, dar ai prins deja ideea: toate aceste locuri cer o tinuta mai eleganta, deci alege o pereche de sandale nude si lasa slapii acasa ori in portbagaj, pana ajungi la gratar.
In club. Sunt o mie de motive pentru care nu trebuie sa porti  slapi ieftini in club si toate tin de sanatate.
1. Este periculos fiindca in locurile aglomerate oamenii se calca pe picioare;
2. Este periculos fiindca un pahar/sticla scapate pe piciorul tau gol te va trimite direct la spital;
3. Este periculos fiindca toaletele sunt locuri neigienice si toti stropii de     stii-tu-ce ajung direct pe picioarele tale. Mai ales in cazul domnilor!

Fiindca ai invatat eticheta slapilor, grabeste-te sa pui in aplicare aceste reguli si sa iti arati pedichiura impecabila pe tot parcursul sezonului cald, doar in locurile in care acest lucru este permis, fara sa fie considerat o gafa vestimentara.

Cum sa inveti repede si eficient

1. Lucreaza-ti organismul-fa exercitii, ridica greutati. Vei retine mai usor informatia si o vei invata temeinic. Dupa 15 minute de exercitii procesarea cognitiva si memoria sunt mai bune de pana la doua ori decat inaintea exercitiului.
2. Mediteaza-ajuta la o concentrare mai buna si la combaterea deficitului de atentie.
3. Mananca produse bogate in acizi grasi polinesaturati-de exemplu Omega 3.
4. Dormi intre 8 si 10 ore pentru a invata si a retine mai repede si mai eficient.
5. Bea apa si mananca fructe bogate in apa si minerale.
6. Ocupa-te si de altceva. E foarte bine sa ai un hobby pe care sa-l imbini cu invatatul-de exemplu, fa un puzzle intr-o pauza. Sau, conform unor studii, copiii care au participat la clase de jonglerii au avut o crestere a „materiei cenusii”.
7. Fa-ti un program de lucru strict pe care sa-l respecti. Concentreaza-te pe tot parcursul indeplinirii sarcinilor impuse fara sa te lasi distras de stimuli externi, ca de exemplu anumite discutii, obiecte etc.
8. Razi cat poti de mult. Rasul sanatos ajuta la rezovarea sarcinilor ce tin de creativitate si sarcini ce implica activitate cerebrala intensa.
9. Fa un singur lucru deodata si nu incerca sa fii multitasking.
10. Dezvolta-ti metacognitia. Metacognitia se refera la capacitatea de a intelege cum intelegem un material. Reflecta asupra a ceea ce inveti nu memora automat, nu toci.
11. Testeaza-te ori de cate ori poti. Nu te speria daca gresesti. Stii vorba aia: din greseli invatam.
12. Intotdeauna incearca sa faci conexiuni cu o serie de cunostinte mai vechi, astfel vei crea mai usor anumit „link-uri” intre neuroni.
13. Ai incredere in tine. S-a constatat ca toti cei care nu au incredere in ei nu vor reusi sa faca fata unui test pentru care invata de zor…

Ingrijiri corecte pentru florile in ghiveci

Indiferent ca intentionati sa va amenjati o intreaga gradina, o curte interioara, un hol mai amplu – la birou sau acasa – sau ca va ganditi sa amplasati doar cateva ghivece de flori in casa, exista cateva reguli de care orice iubitor de flori trebuie sa tina cont atunci cand amenajeaza o astfel de „mini gradina”. Pentru plante foarte importante sunt lumina de care se bucura, cantitatea necesara de apa, dar si tipul potrivit de ghiveci in care sa aiba conditiile cele mai bune de crestere. Pamantul de cea mai buna calitate pentru flori la ghiveci si modul in care acesta este tratat cu ingrasamintele necesare sunt si ele un factor important in cresterea si ingrijirea plantelor. Pe de alta parte, faptul ca asigurati conditiile cele mai bune plantelor inca de la plantarea lor in ghiveci va usureaza pe mai departe activitatea de ingrijire a lor. Iata mai jos alte cateva reguli esentiale de care sa tineti cont la plantarea florilor in ghiveci:

Alegeti ghiveciul potrivit pentru fiecare floare in parte. Tipul de radacina este de multe ori cel care dicteaza alegerea ghivecelor potrivite: radacina care creste mult in laterale are nevoie de un ghiveci mai lat sau rotund cu o circumferinta mai mare, in timp ce plantele cu radacini lungi au nevoie de ghivece mai adanci.

Materialul din care este facut ghiveciul este si el important, cata vreme plantele pentru care optati au nevoie de soluri mai uscate, pentru ca pe acestea va trebui sa le plantati in ghivece din lut sau lemn. Majoritatea plantelor, insa, cresc foarte bine in ghivece din plastic.

Atentie la gaurile pentru drenaj de pe fundul ghiveciului, si daca vi se pare ca sunt prea putine mai faceti cateva suplimentare, astfel incat sa nu inecati planta sau sa o tineti intr-un sol cu o umiditate prea mare.

Daca pamantul pe care il puneti in ghiveci nu are si ingrasamant adaugat, asigurati-va ca puneti totusi o substanta de acest gen atunci cand plantati florile, si ca repetati periodic.

Recorduri pe care nimeni nu se grabeste sa le doboare (I)

Cel mai greu de ucis - nu exista categorie in Cartea Recordurilor pentru asa ceva, dar daca ar exista, cu siguranta Michael Malloy, un imigrant irlandez care traia in New York in ianuarie 1933. Fost pompier, ajunsese alcoolic si un om al strazii. Cinci cunostinte au pus la punct un plan sa-l omoare, dar nu inainte de a lua bani de la asigurari pentru el… I-au dat sa bea cat putea. N-a murit. I-au dat antigel in loc de Whisky si a baut o saptamana intreaga doar antigel. A lesinat de cateva ori, dar n-a murit. I-au dat si mancare in cele mai ciudate combinatii, otravita, nimic. Michael era viu, putin tras la fata, dar viu. Cand erau -25 de grade afara, l-au aruncat in zapada si au turnat apa pe pieptul sau, apoi, cand nici acest „truc” n-a avut efect, l-au tarat cu masina, i-au bagat gaz pe gat, omul a rezistat. A murit insa… de batranete…
Supravietuitorul celor mai multe situatii dramatice intr-o singura zi-Dosha, un pitbul de 10 luni traia cu stapanul in California. Pe 15 aprilie 2003 a fost cea mai proasta zi a sa. De dimineata a fost lovit de masina de gunoi cand iesea din curte. Politistii care a sosit la fata locului au hotarat sa-l impuste pentru a-i curma suferinta-fusese ranit destul de rau. Cei de la controlul animalelor au luat „cadavrul” lui Dosha si l-au dus la adapost, unde l-au pus intr-un frigider special. Peste doua ore, un ingrijitor a deschis cutia unde era cainele si l-a gasit stand in patru labe, inchis in sacul de plastic in care fusese adus. Glontul „ratase” creierul, cainele suferise de hipotermie, insa nu murise. A ramas doar cu niste probleme de auz. El este cel mai norocos caine din lume si este in Cartea Recordurilor.

Cele mai multe oase rupte-Robert Craig Knievel a sarit cu motocicleta de sute de ori. A suferit 433 de fracturi la 35 de oase diferite.
Cel mai mult timp petrecut pe o targa (brancarda) pe un hol de spital-Tony Collins a stat pe holurile spitalelor pe o targa nu mai putin de 77 de ore si 30 de minute. Era diabetic si a luat un virus care l-a facut sa aiba nevoie de ingrijire intraspitaliceasca.
Cele mai mari si mai multe pietre la rinichi (auch!)-Indianul Dhanraj Wadile a avut in rinichiul stang 172.155 pietre din oxalat de calciu si fosfat de la un milimetru la 2.5 centimetri grosime… Totusi cea mai mare piatra la rinichi a avut-o Vilas Ghuge-avea 13 centimetri grosime (cea mai grea a fost de 1.13 kilograme, apartinand ungurului Sandor Sarkadi).