Ce putem manca in vacante

Nu numai obiectivele turistice reprezinta o atractie in vacantele pe care alegem sa le facem, ci si bucataria traditionala a fiecarei tari in parte.

Totusi, inainte de a incerca un nou fel de mancare in incursiunile tale prin lume, indicat este sa te documentezi inainte pentru a sti in ce consta fiecare preparat in parte. Mai jos sunt prezentate specialitatile fiecarui stat in parte precum si modul lor de preparare.

Asa ca, daca aveti posibilitatea de a ajunge in Belgia trebuie sa incercati neaparat Moules-Frites, in traducere libera insemnand midii cu cartofi prajiti. Poate la o prima vedere poate parea o combinatie care nu are legatura una cu alta, insa acestea sunt la mare cautare nu numai in Belgia ci si in state precum, Franta sau Statele Unite, modul de preparare fiind putin diferit in functie de zona, midiile fiind fierte in vin si presarate pe alocuri cu ierburi aromatice.

In cazul in care, ati ales India ca o viitoare destinatie de vacanta nu trebuie sa ratati una din specialitatile lor, si anume, puiul tandoori. Puiul este preparat intr-un cuptor de lut specific indienilor numit tandoori, si este servit cu legume ori orez. In functie de regiune acesta poate fi condimentat si aromat intens fata de altele.

Desigur, Italia este recunoscuta pentru pizza sa, insa daca alegeti Napoli ca regiune de vacanta, trebuie neaparat sa incercati pizza lor napoletana. Acolo pizza este crocanta, utilizandu-se mozzarelaa de bivolita si busuioc ceea ce-i ofera o savoare si aroma intensa.

Autocolante

Neavand loc de munca, deci avand foarte mult timp disponibil incep sa concep tot felul de idei. Unele destul de bune, altele mai putin bune.

Una dintre ele a fost redecorarea peretelui. Dorind de mult timp sa fac ceva cu acel perete gol din camera ma uitam pe net la camere decorate, mobila, tot felul de fantezii. Tot rasfoind pagina cu pagina pe google, deodata imi tresare ideea sa realizez un autocolant.

Autocolant aveam dar foarte putin 30 de cm latime si 140 lungime. Stau ma strofoc sa vad ce pot sa realizez din asa putin colant. Ca de desenat desenam, dar trebuia sa aiba si o logica. Asa ca ma inspir putin de pe internet si incep sa desenez.  Si am gandit asa. Sa fac doua flori mari si multi fluturasi.  Am desenat intai florile si fluturii pe coala A4, le-am decupat si am inceput sa ma gandesc ce fac cu tulpinile.

Mi-am propus ca fluturasii sa ii pun pe autocolant ca nu ii pot desparti ca in cazul petalelor florilor. Asa ca am inceput cu ei, i-am copiat cu ajutorul modelului facut si gata cu ei.

O floare fiind mai mica am reusit sa o pun intreaga. Am mai ramas cu o floare si cu tulpina. Nestiind cum sa le impart pe perimetrul foarte mic am zis sa fac asa. Sa desenez intai tulpina pe tot restul colantului, sa-l strecor cumva printre fluturasi si cealalta floare. Am reusit sa-l fac intai  ca si idee, iar apoi cand am vazut ca incap toate, chiar si petalele florii am decis sa trasez conturul final.

Desi toate au fost facute cu gandul la spatiul minim am reusit totodata sa strecor si cateva petale de flori. In momentul cand am fost decisa ca nu mai fac nici o modificare am inceput sa iau foarfeca si sa tai.

Desenatul si trasatul schitei a inceput pe la ora 19. Desi nu sunt o perfectionista, dar gandindu-ma ca totusi sunt pe perete la vazul tuturor am zis sa le acord o atentie mai sporita. Astfel ca pe la ora 23 aproape de miezul noptii am reusit sa decupez toate desenele. Fiind stangace, iar foarfeca fiind pentru dreptaci la jumatatea decupatului nu-mi mai simteam degetul. Dar am zis sa termin totusi. Asa ca prin suferinte am reusit.

Am avut marea inspiratie ca am numerotat petalele, deoarece in momentul decuparii, fiecare erau separate. Le-am pus pe toate intr-o mapa si gata in seara respectiva.

A doua noapte insa am decis sa le lipim pe pereti. Facand o repetitie pe parchet cu ele aranjate ca si cum ar fi fost pe perete am vazut ca totul era in regula. L-am asteptat pe prietenul meu, fiind schimbul 2, i-am aratat cum ar trebui sa arate si ne-am apucat de treaba. Fiind schimbul 2 a ajuns acasa undeva pe la ora 12 noaptea. Am stat cu el cat a mancat si am inceput. Am pus prima data tulpina. Eu desenand-o curbata dintr-un capat in celalalt al colantului pe la jumatatea ne-am dat seama ca s-a dus stramb.

Fiind doua flori, erau de fapt doua tulpini. Undeva la mijloc cele doua se intersectau. Am taiatul de acolo si am continuat cu ea drepta. A iesit intr-un final bine. Petalele insa ne-au dat de furca foarte rau. Fiind in total 12 petale (pentru ambele flori) a trebuit sa le lipim separat dar totusi sa fie in cerc.

Am stat vreo ora la ele. Cu fluturii si frunzele a fost foarte usor. Erau dintr-o singura bucata si imediat s-au pus. Astfel tot decoratul peretelui a durat pana la ora 2:30. Bineinteles si cu pauze.

Nu este chiar asa usor sa tin cate 6 petale cu doua maini nemiscate pentru a vedea daca se incadreaza cum trebuie.

Oricum totul a iesit cu bine intr-un final. Ne-am chinuit, ne-am certat ca de ce am miscat, am ras de greselile celuilalt si chiar a fost o experienta minunata, de munca in echipa. La desenat nu aveam nevoie, placandu-mi foarte mult si avand putin talent, dar la lipit a fost necesara prezenta lui.  A fost frumos. I-a placut atat de mult incat vrea ca fiecare camera sa o facem. In bucatarie de exemplu un copacel cu ramuri, iar pe una din ramuri sa stea o pisica, iar la radacina sa fie ciuperci. O sa fie frumos.

Servicii de rent a car

In ziua de azi timpul este pretios. Nu ne permitem sa il irosim si cautam mereu noi modalitati de a ne face viata mai usoara. Din fericire lucrurile au evoluat atat de mult incat putem sa beneficiem de o gama larga de servicii fara sa depunem prea mult efort. Putem sa comandam haine online, sa ne efectuam platile online, sa ne comandam mancarea online, ba chiar sa ne rezervam si vacantele online. 

Poti chiar sa inchiriezi si o masina. Daca esti din Bucuresti si te decizi sa pleci in vacanta si alegi ca destinatie orasul Cluj, insa nu doresti sa conduci pana acolo ci alegi sa calatoresti cu trenul, nu trebuie sa te ingrijorezi daca doresti sa inchiriezi o masina odata ce ai ajuns acolo. Trebuie doar sa folosesti google si sa tastezi cateva cuvinte magice: rent a car Cluj. De acolo vei putea alege o masina care sa corespunda nevoilor tale si care sa se incadreze in bugetul pe care ti l-ai stabilit. E mult mai usor asa. Te scuteste de stresul de a conduce pana la destinatie. Un astfel de serviciu este util in cazul in care doresti sa vizitezi mai mult intr-un timp mai scurt. Asa ca este perfect in cazul in care ai doar cateva zile de concediu si vrei sa te bucuri de cat mai multe atractii turistice aflate in zona pe care ti-ai ales-o si nu numai. Inchiriand o masina poti calatori si spre orasele aflate in vecinatatea orasului in care te-ai cazat. E mult mai eficient si te scuteste de alte neplaceri. Ai grija insa sa testezi mai intai masina in orasul in care te afli inainte de a pleca spre o alta destinatie. 

Siguranta primeaza, asa ca verifica foarte bine actele masinii si cand a fost facuta ultima revizie. E in avantajul tau sa verifici totul cu atentie, orice zgarietura, pentru a nu avea probleme pe drum sau la predarea masinii.

''Radu Negru''- mai mult decat un liceu

In fiecare an pasesc pe poarta impozanta a Colegiului National ,,Radu Negru” sute de elevi tematori de obstacolele unui nou inceput, urmand sa fie cei care se vor confrunta cu noi experiente de viata. Amplasat in partea centrala a municipiului Fagaras, liceul reprezinta o a doua casa pentru elevii dornici de a invata cum sa se comporte in viata ce ii asteapta.
 
Pe tot parcursul celor patru ani, un amalgam de sentimente ii va cuprinde pe adolescenti in timp ce acestia vor sa-si depaseasca propriile limite. Liceul nostru este locul unde o tanara speranta a acestei tari isi poate indeplini visurile si isi pune bazele unei vieti pline de succes si glorie. Colegiul National ,,Radu Negru” este dotat cu 13 laboratoare, 49 de sali de clasa, doua sali de sport foarte moderne si  baze sportive in aer liber. De asemenea, exista un cabinet medical si stomatologic, locuri de cazare si o sala de fitness.
 
,,Radu Negru” nu este dotat doar cu aparatura sofisticata si conditii optime de invatare, ci si cu un efectiv numeros de elevi foarte bine pregatiti.Seriozitatea cu care elevii abordeaza scoala este evidentiata prin numeroasele diplome de merit pe care acestia le-au obtinut de-a lungul timpului. Trecutul colegiului este presarat cu o multitudine de distinctii, iar acest lucru atesta fara dubii prestigiul acestei institutii. In fiecare an, un efectiv de elevi reprezinta cu  demnitate liceul la olimpiadele nationale. De asemenea, zeci de elevi participa an de an la concursuri interscolare si olimpiade judetene.  Liceenii  reusesc sa continui cu brio toate traditiile incepute odinioara si sunt priviti cu admiratie si respect.
 
Pentru rezultatele obtinute de generatii intregi de elevi si profesori de-a lungul timpului, pentru traditia sa culturala bogata, pentru nivelul inalt de pregatire profesionala si educationala si pentru intreaga activitate, Colegiul National ,,Radu Negru” a fost distins de catre Ministerul Educatiei Nationale cu ,,Diploma de Excelenta institutionala”. Acest liceu va fi intotdeauna un punct de referinta pentru orasul nostru si va continua sa dea tarii elevi foarte bine pregatiti, capabili sa fie elita in orice domeniu .

Kaprun – ski de calitate intregul an

Cu siguranta destinatia favorita a romanilor care aleg Austria pentru vacanta de iarna, alaturi de statiunea vecina, Zell am See, Kaprun este o destinatie ideala pentru familii, dar si pentru tineri. Parte a zonei de ski Europa Sport Region, Kaprun ofera 130 de km de partie, organizati pe 81 de partii individuale, in afara de partiile din Zell am See sau de ghetarul Kitzsteinhorn. Din punct de vedere al acoperirii cu zapada, situarea statiunii la altitudine mare face ca zapada sa fie prezenta in general pe toata durata sezonului, iar in zonele unde lipseste totusi, exista suficiente tunuri de zapada, amplasate pe 29 de partii de ski. Desi este o statiune foarte populara in randul turistilor, atat romani cat si britanci sau chiar din Gemania vecina, si datorita celor mai bune oferte ski Austria, este totusi foarte putin probabil ca zona Kaprun sa fie deranjant de aglomerata, mai ales ca este deservita de 25 de instalatii de urcare, care pot duce pana sus aproximativ 35.500 de schiori pe ora. Performanta, nu gluma!

Zona de ski de pe ghetarul Kitzsteinhorn, care se inalta deasupra acestei statiuni, este primul proiect de ski pe ghetar derulat in Austria, iar aici se afla cel mai inalt stalp de telecabina din intreaga lume (113 metri).

Avantajul principal al zonei este ca, indiferent de perioada in care alegi sa mergi in vacanta, vei avea parte de ski fara niciun dubiu, datorita ghetarului. Insa aceasta se poate transforma si intr-un punct slab daca in restul statiunii conditiile meteo nu permit schiatul, iar turistii se orienteaza catre Kitzsteinhorn. Un alt avantaj important este acela ca este o zona in care poti gasi oricand oferte potrivite si pentru familiile cu buget mai mic, fie ca vorbim despre bugetul de cazare sau de cel pentru masa sau inchiriere de echipament de ski si cursuri pregatitoare.

Trup si suflet pentru FC BARCELONA

Butonam telecomanda acum 2 ani in cautare de un film bun sau o emisiune interesanta. NIMIC. Peste tot numai cearta, scandal, monden si pe alocuri politica. M-am oprit pe un canal de sport, juca Barcelona cu Bayern Leverkusen. Era 5-0. Tot ceea ce am vazut pana la final a fost un spectacol care mi-a declansat dragostea pentru aceasta echipa. Incredibil, uimitor, lectie de fotbal. S-a terminat 7-1, un meci care va ramana mereu in inima mea.

 Messi, jucatorul meu preferat, daduse 5 goluri. A fost primul jucator care a reusit aceasta performanta in UEFA Champions League si cred ca va dura mult timp pana un alt jucator  sa poata sa reuseasca asta inca o data. Dupa meciul cu pricina, am inceput sa caut mai multe informatii despre acest jucator genial. Stiam ca e cel mai bun jucator din lume, dar nu stiam ca a avut probleme cu cresterea in inaltime si ca s-a mutat din Argentina in Barcelona pentru a putea beneficia de tratament. Mai presus de toate, Lionel Andres Messi este om! Este o persoana modesta, calda, darnica si foarte pasionat. In ochii lui caprui poti vedea acea sclipire atunci cand vorbeste de de fotbal si de FC Barcelona.
 
Din acea zi, 7 martie 2012, Barcelona a devenit echipa mea preferata. De atunci, urmaresc fiecare meci de-al lor, stiu toata echipa, stiu parcursul pe care l-au avut in ultimii ani, stiu antrenorii pe care i-a avut din 2000 pana in prezent. Da, Barcelona este pasiunea mea. Pot spune ca iubesc aceasta echipa din adancul sufletului. Am plans atunci cand a fost eliminata in semifinale de Chelsea, am plans cand a pierdut Supercupa Spaniei in 2012 cu Real Madrid, m-am bucurat din toata inima si mi-au dat lacrimile de fericire atunci cand au intors scorul de 2-0 cu Milan in tur, invingand cu 4-0 pe Camp Nou.

 Cand a plecat Pep de la echipa si Tito i-a luat locul a fost un moment in care m-am gandit cum o sa arate echipa fara el. A fost ciudat la inceput, parca nimeni nu-si gasea locul. Jocul nu mai mergea ca inainte, nu mai era acelaşi pressing. Lipsa lui Pep s-a simtit. Apoi, cand totul a inceput sa mearga mai bine, cand Tito si-a dat seama cum sa gestioneze echipa, din nou a intervenit o probleme, de data aceasta medicala. Tito Vilanova a fost diagnosticat cu cancer, asadar a fost nevoit sa renunte la echipa pentru a se trata. Din nou m-am simtit trista, Tito era legatura pe care Barca o mai avea cu Pep, antrenorul care a adus Barcelona la apogeu intre anii 2008 si 2011.

  Acum, Tata Martino, asa cum este poreclit, pare ca vrea sa schimbe putin mentalitatea echipei. Este un lucru foarte bun pentru ca toate echipele cunosc jocul Barcei foarte bine si, pentru a o putea invinge sau cel putin sa scoata un egal, aleg sa joace defensiv, stil de joc nefavorabil echipei spaniole. Cum spuneam, Martino ofera sanse de joc tuturor jucatorilor si ii odihneste mai mult pe cei foarte solicitati: Xavi, Iniesta. Messi joaca tot timpul, chiar el a declarat ca e mult mai in forma daca joaca toate meciurile si ca nu se simte obosit. Jocul de pase a ramas acelasi, clasicele triunghiuri si se pare ca mai nou pressing-ul e mult mai agresiv, un aspect foarte bun.

Barcelona incepe sa se schimbe incet, incet, cautand mereu sa surprinda. Totusi, inca echipa nu e foarte sigura in aparare, se vede lipsa unui fundas central cu experienta. Puyol, veteranul si capitanul Barcei, nu mai poate da acelaşi randament ca in trecut. Dar, spre bucuria fanilor catalanilor, portarul Victor Valdes a inceput din nou sa apere foarte bine, salvand de multe ori echipa din situatii grele. Intarita in aceasta vara cu Neymar, Barca este foarte puternica in atat. Conexiunile intre Messi si Neymar au inceput sa prinda contur, iar cei doi se gasesc din ce ince mai mult pe teren. De exemplu, in meciul din data de 26 octombrie, El Clasico, Neymar a fost omul meciului, dand un gol si o pasa de gol. A fost magic din primul minut si pana atunci cand a fost inlocuit. In plus, Barcelona a castigat meciul cu 2-1.
 
FC Barcelona inseamna mult mai mult pentru mine decat o echipa de fotbal. Ea ocupa o parte importanta din sufletul meu. Imi doresc sa ajung pe Camp Nou si sa fac o poza alaturi de preferatul meu, Messi. Stiu ca sunt sanse destul de mici, dar asta e dorinta mea. Visca el Barca!